Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Bylund, lokal brottsplatstekniker hos polisen i Vänersborg.

Hälften av de inbrottsdrabbade hade larm

De senaste veckorna har nio inbrott begåtts i Trollhättan. Hälften av de som drabbats hade larm. – Det som skyddar bäst är bra insyn, säger Erik Bylund, lokal brottsplatstekniker på polisen i Vänersborg.

Fyra av de nio drabbade villaägarna på Stavre, Sandhem och Halvorstorp hade larm installerat när inbrotten begicks.

– Ett av larmen löste ut, ett fungerade inte och i de villor där de två andra fanns rörde sig inte gärningsmännen i de rum där larm fanns. Det var tre olika larmbolag där det dyraste larmet kostar cirka 600 kronor i månaden, säger Erik Bylund.

Är det bra att ha larm för att skydda sig mot inbrott eller köper man falsk trygghet?

– Som polis kan jag inte lägga någon värdering i om man ska ha larm eller inte, men jag får en känsla av att folk inte tror att de ska få inbrott efter att de skaffat larm.

Bylund berättar om olika larm som finns i dag.

– Det finns magnetdetektorer som sätts i fönster och dörrar, rörelsedetektorer som känner av om det rör sig i rummet och kameror som brukar ha rörelsedetektorer.

Han säger att många inbrottsdrabbade blir besvikna på bilderna som tas av kamerorna, att de ofta är av så dålig kvalitet att de sällan kan användas för identifiering.

En bild från en kamera som fångat en inbrottstjuv. Bild: Polisen
En bild från en kamera som fångat en inbrottstjuv. Bild: Polisen

– Larmbolagen brukar försvara sig med att kameran är till för att se om någon är i huset eller om det brinner, inte att identifiera någon, säger Bylund.

Hur tycker du man bäst skyddar sig mot inbrott?

– Det som skrämmer bäst är bra insyn, har du mycket buskar och annat insynsskydd är det bra att man tar bort sånt. Även lampor som tänds oregelbundet med timer och grannsamverkan är bra skydd.

Bylund uppmanar folk att inte lägga smycken i sovrum, badrum och vardagsrum.

– Städa inte innan du reser bort, låt saker ligga framme på exempelvis köksbord, det är ett tecken på att du kan vara hemma, säger Erik Bylund.

LÄS ÄVEN: "Jag känner mig inte längre trygg i hemmet"