Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här är de gömda barnens frihetszon

Den yngsta är bara åtta månader, den äldsta 18 år. Men alla är de papperslösa barn och ungdomar - på sommarläger. - Gömda barn måste få vara just barn, säger Anders Wiklund i nätverket Ingen människa är illegal Trollhättan/Vänersborg.

För barn och ungdomar som lever gömda i de papperslösas ingenmansland kan sommarlovet bli en period av ytterligare ofrivillig isolering.
När skolan är stängd stryps möjligheterna till sociala kontakter för många av dem. Nätverket Ingen människa är illegal Trollhättan/Vänersborg bestämde sig därför för att skapa en, om än tillfällig, frihetszon för de mest utsatta - i form av ett sommarläger i Tvåstad.
– Här får barnen uttrycka sig i lek och skapande, och träffa andra som befinner sig i samma situation. Men framför allt så får de vara just barn, säger Anders Wiklund.

TTELA har besökt de gömda barnens tillflyktsort, men platsen kan av förklarliga skäl inte avslöjas.
– Att inte kunna berätta har blivit en vana. Många av oss har ju levt hela eller större delen av våra liv i en skuggvärld, som i ett instängt fängelse. Men det innebär inte att vi inte har några drömmar, det vi saknar är papper, säger 16-åriga Leonora, en av 20-talet deltagare.

Nioårige Imra är ett av barnen som njuter av bad, sol, dans, pyssel, filmvisning och grillkvällar. Han ler stort när han berättar om lägerlivet som ger honom chans att också ha något att delge skolkamraterna efter sommarlovets slut. Och som kan få honom att glömma nuet för en stund.
– Alltså min mamma och pappa kommer att bli fängslade, och torterade, om vi blir skickade tillbaka, och jag vill inte det. Kanske jag och min lillasyster också blir det ... funderar han.

Förutom den kollektiva samvaron är ett av syftena med lägret att underlätta barnens och deras föräldrars vardagsliv. Frivilliga krafter från nätverket är involverade och fungerar även som samtalspartners för både stora och små.
Flera av barnens föräldrar är också med under lägerdagarna. För som Anders Wiklund uttrycker det; alla vuxna är inte bekväma med att "lämna bort" sina barn. Av rädsla för att något ska hända som kan tvinga isär dem.
– Att bygga förtroende är viktigt, understryker han.

Nätverket har i dag kontakt med runt 35-40 gömda familjer i Tvåstadsregionen, men uppskattar att det finns långt fler som inte vågar ge sig till känna.
Intresset för sommarlägret - som stöttas ekonomiskt av Västra Götalandsregionens kommitté för rättighetsfrågor - har varit långt större än de antal platser som kunnat erbjudas.
– Det är svårt att tvingas neka några när behovet finns. Men vi hoppas på fler tillfällen, säger Anders Wiklund.

Fotnot: Barnens namn är fingerade