Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inte för alla. Islamiska kulturföreningen i Trollhättan välkomnar inte homosexuella i församlingen. Bild på församlingens bönelokal på Kronogården.

Hit är homosexuella inte välkomna

Islamiska kulturföreningen i Trollhättan accepterar inte homosexuella i församlingen och hänvisar till sin tro. Församlingens syn kan i slutändan leda till att de blir av med sitt föreningsstöd. – Tycker de så ligger de pyrt till, säger Peter Jacobsson på Trollhättans stad.

Under TTELA:s kartläggning av samkönade äktenskap ställde vi inte bara frågan ifall församlingarna vigde homosexuella. Frågan om homosexuella var välkomna i församlingen ställdes också. Några församlingar svarade kort att alla var välkomna, andra att en persons sexuella läggning inte var viktig, utan det viktiga var att vilja tro på Jesus.

Läs även: Frikyrkor vägrar viga homosexuella

Den församling som sticker ut är Islamiska kulturföreningen i Trollhättan som inte accepterar homosexuella i församlingen.

– Homosexualitet går emot vår tro. Vi finns till för människor som tror på en sak, säger Mohammed Ali, sekreterare och talesperson för Islamiska kulturföreningen i Trollhättan.

Går emot Koranen

Han menar att homosexualitet går emot Koranen och att det är något församlingen lever efter. Han menar att även kristna och judar har regler de lever efter. Mohammed Ali säger också att han inte har några åsikter kring vad som sker i en kyrka. Eller på platser som han säger där homosexuella befinner sig.

– Vi har religionsfrihet, fortsätter han.

Trots att homosexuella inte är välkomna i församlingen vill han poängtera att alla människor är lika mycket värda.

– Om någon behöver hjälp på gatan frågar vi inte om personen är muslim eller homosexuell, säger Mohammed Ali.

Får bidrag till lokalkostnad

Precis som andra föreningar i Trollhättans stad med en ungdomsverksamhet får Islamiska kulturföreningen bidrag till sin lokalkostnad. Trots det kommunala bidraget känner Muhammed Ali inte att alla måste vara välkomna.

– Precis som en fotbollsklubb måste vi ha en lokal. Vi är en församling för människor som vill göra traditionella saker i fred utan att störas av någon annan. Homosexuella vill inte komma till oss.

Under 2017 deltog 148 personer i åldrarna 7-25 i församlingens aktiviteter. För detta fick Islamiska kulturföreningen ett bidrag på 36 000 kronor.

Alla ska få delta

I sina riktlinjer för föreningsstödet skriver Trollhättans stad bland annat att stödet ska främja social hållbarhet i kommunen. De skriver också att stödet ska främja mångfald och inkludering. I ett stycke skriver kommunen följande:

"Arbeta för att Trollhättan är en öppen, jämställd och inkluderande kommun, fri från diskriminering där alla oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder ges lika rättigheter och möjligheter och mångfalden är en tillgång."

"Ligger pyrt till"

Chefen för föreningsstödet i Trollhättans stad Peter Jacobsson hade ingen aning om församlingens uppfattning om homosexualitet. Han reagerar kraftigt på de uppgifter TTELA presenterar.

– Det är inte okej och det hade jag ingen aning om. Tycker de så ligger de pyrt till, säger han.

Han berättar att föreningar kan bli av med sitt föreningsstöd om de inte följer de regler som finns. Oftast rör det sig om oegentligheter med medlemsantal eller ekonomin, men i vissa fall kan det också röra sig om att värdegrunden inte rimmar med den kommunen beslutat om.

– Vi hade ett fall förra året där en fritidsgård besökt en imam. Imamen hade då sagt att tjejer måste skyla sig för att männen ska kunna sinna sig. Det var ett uttalande som inte stämde med värdegrunden och vi tog in både imam och styrelse på ett möte.

Kan få konsekvenser

Efter mötet fick församlingen i uppdrag att berätta hur de går vidare. De ska komma tillbaka till kommunen för att berätta hur arbetet gått.

Uppgifterna om Islamiska kulturföreningens syn på homosexuella gör att kommunen nu kommer titta närmare på församlingens värdegrund.

– Efter det du berättat måste jag kolla upp det, säger Peter Jacobsson.

LÄS ÄVEN LEDAREN: Kolla upp bidragen, Trollhättan