Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Miljöpartiet och Liberalerna åker ur i Trollhättan

Miljöpartiet och Liberalerna klarade sig bra i riksdagsvalet, men i kommunvalet i Trollhättan lyckades inget av dessa partier nå treprocentsgränsen.
– Det är väldigt trist, och tråkigt att inte kunna vara med och påverka politiken, säger Christina Johansson, ordförande för Liberalerna.

Esther O’Hara, gruppledare för Miljöpartiet, var väldigt nöjd med hur det gått på riksplanet under söndagskvällen.

– Då var det jubel, men nu ser det dystert ut på det lokala planet, säger Esther O’Hara, innan sammanräkningen är helt färdig.

Varför tror du att det är sådan skillnad mot lokalt?

– Jag tror det är många som stödröstat på riksvalet. Jag känner till de socialdemokrater som röstat på oss på riksdagsvalet och jag tror inte man gjort det i samma utsträckning lokalt, säger Esther O’Hara,

När två tredjedelar av rösterna återstod hade hon inte gett upp.

– Vi har haft ett mycket bra samarbete med de styrande och jag hoppas att det kan fortsätta, säger hon.

Christina Johansson hade då inte heller gett upp.

– Precis innan du ringde jublade vi åt resultatet på riksplanet, men lokalt ser det mörkare ut.

Vad tror du det beror på?

– Valet 2018 var vi väldigt många som arbetade lokalt, mellan 20 och 25 personer. Nu har vi varit sex, och knappt det men vi har jobbat dag och natt känns det som.

Eftersom Trollhättan består av två valkretsar är det tre procent som gäller för att komma in i kommunfullmäktige i stället för två, i fall det skulle varit en krets.

När samtliga distrikt räknats, utom utlandsröster och ett antal förtidsröster, visade det sig inget av de två partierna komma in i fullmäktigt. Miljöpartiet hade då 2,6 procent och Liberalerna 2.5.

– Vi måste ha ett möte och diskutera i partiet hur vi nu ska gå vidare. Vi får se hur det blir framöver, säger Christina Johansson.

Att det ser ut att bli ett maktskifte i Trollhättan efter närmare hundra års styre av Socialdemokraterna tycker hon är bra.

– Det blir spännande med något helt nytt.

På onsdag sker den slutgiltiga räkningen men inget av partierna lär komma upp i de 3 procent som behövs för att stanna kvar i kommunfullmäktige nästa mandatperiod.

”Idag är en tung dag”

I ett öppet brev på sin Facebook, som publicerades på måndagseftermiddagen, till sina medlemmar och sympatisörer skriver Miljöpartiet i Trollhättan bland annat följande:

”Väldigt otippat klarade vi inte spärren, och kommer därför inte vara representerade i vare sig kommunfullmäktige eller styrelser och nämnder under nästa mandatperiod. Vi kommer behöva fokusera på medlemsvård och politiskt förnyelsearbete de närmaste åren, och se fram emot valet 2026. Exakt hur vi arbetar framåt kommer vi att återkomma till.

Vi vill rikta ett väldigt hjärtligt tack till alla som har representerat oss under den här mandatperioden, till alla som varit aktiva i att driva igenom så mycket grön politik som vi har lyckats med, och ett särskilt varmt tack till alla som arbetade och slet i den här valrörelsen.

Det är naturligt att idag är en tung dag. Många tårar har fällts och kommer fällas. Men, vi är ett starkt gäng med ett genuint driv, och vi får fortsätta kämpa för det vi tror på.”

Se resultatet i kommunvalet ticka in här: