Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Norrsken över Trollhättan

Under fredagsnatten var det många Trollhättebor som fick njuta av en upplevelse utöver det vanliga. På himlen kunde man nämligen se ett sprakade norrsken. Se TTELA-läsarnas bilder här!

Natten mellan fredag och lördag lystes himlen upp av ett relativt ovanligt fenomen i södra Sverige – ett färgsprakande norrsken.

Adam Merking fångade ljusfenomenet på bild. Han var ute och fotograferade norrskenet vid 01-tiden på Nordkroken i Vargön.

– Det är väldigt sällan det syns så pass bra som det gjorde ikväll. Stundtals var det till och med sebart med blotta ögat, säger han.

Även läsaren Johan Albertsson lyckades ta några bilder.

”Det är helt sjukt. När jag bodde i Dalarna så såg man det ju väldigt ofta men trodde aldrig jag skulle få se det här nere och så starkt”, skriver han i ett meddelande till TTELA.

Norrskenet sågs också över Skoftebyn i Trollhättan.

”Igår kväll vid 24 tiden fick vi uppleva norrsken för första gången”, berättar Helena Moschini.

Från flera håll i landet rapporterar tidningar och tv om att norrskenet varit synligt, bland annat i Stockholm, Borås, Halmstad och Gotland.

Norrsken, eller Polarsken, bildas oftast runt jordens två magnetiska poler. På norra halvklotet kallas det norrsken, och på södra halvklotet sydsken.

I Sverige håller sig norrskensovalen oftast ungefär över Kirunas latitud. Men vid vad man kallar för geomagnetiska stormar, kan man se norrsken även i södra Sverige.