Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ovanlig försäljning i Sikhall

#DAL#Byggnadsminnesförklarade Sikhalls magasin med tillhörande skog och mark är till salu. Stiftelsen Sikhalls magasin har dock ett nyttjanderättsavtal som innebär att magasinet är fredat vid en försäljning. - Min spontana reaktion är att vi kan sitta lugnt. Avtalet innebär att vi är skyddade, säger Folke Olsson, stiftelsens sekreterare.
Sikhalls spannmålsmagasin byggdes 1874 och ligger på en av tre fastigheter som säljs.
Förutom det byggnadsminnesförklarade magasinet ingår även en äldre smedja, ett uthus samt två villor som är i dåligt eller mycket dåligt skick. Moderniteter som vatten och avlopp saknas också.

Fastigheterna omfattar tolv hektar skog och lika mycket åker. Strandlinjen är lång och en egen halvö ingår också i utgångspriset som är 2,5 miljoner kronor. Taxeringsvärdet har fastställts till
937 000 kronor.
- Det är en mycket ovanlig försäljning, konstaterar mäklaren Sune Arfwidsson på Svensk fastighetsförmedling i Vänersborg.

Objektet kom nyligen ut till försäljning men många har redan hört av sig och tyckt att det har verkat spännande och intressant. Någon seriös spekulant har dock inte dykt upp ännu.
Försäljningen sker av ålderskäl, de tre ägarna är för gamla för att orka ha kvar egendomen och den siste av dem flyttade nyligen ur en av villorna på tomten.

Folke Olsson i stiftelsen Sikhalls magasin berättar att stiftelsen fick ett nyttjanderättsavtal till spannmålsmagasinet i mitten av 1980-talet. Eftersom avtalet löper i 50 år finns ett skydd fram till år 2035.

Sikhalls magasin byggnadsminnesförklarades 1987 och efter detta har löpande underhåll och renoveringar skett. Så sent som ifjol skedde viss upprustning med bidragshjälp från länsmuseet.
- Närmast på tur att åtgärda är det sanitära utanför byggnaden. Toaletterna är slitna och behöver göras iordning, säger Folke Olsson.
Fotnot: Stiftelsen Sikhalls magasin består av fyra stiftare. Det är Gestad hembygdsförening, Brålanda-Sundals Ryrs hembygdsförening, Motormännens helnykterhetsförbund i Brålanda samt Lions i Brålanda.