Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På onsdag öppnas nya cirkulationsplatsen

Imorgon, 16 november, öppnas en ny cirkulationsplats mellan Stallbackavägen och nya gatan genom Hjulkvarn. Kommande veckor görs flera arbeten på Hjulkvarnelundsvägen och Tunhemsvägen, vilket kommer att påverka trafiken.

Hjulkvarnelundsvägen heter den nya huvudgata som Trollhättans stad bygger parallellt med Kungsportsvägen. Syftet med gatan är att ta över lejonparten av trafiken när nya Stridsbergsbron öppnas nästa år. Kungsportsvägen blir i stället en lokalgata för boende i Egna hem.

Under bygget har trafiken letts via Södra hamnvägen och Grundbergsvägen. Samtidigt har en ny cirkulationsplats byggts i den norra delen, mellan Stallbackavägen och Hjulkvarnelundsvägen (nuvarande Kungsportsvägen).

Rondellen byggs framför allt för att underlätta trafikflödet runt en vårdcentral som planeras i Stallbackalunden, i kvarteret Chauffören.

– Imorgon öppnar vi hela Kungsportsvägen, fram till Nordewallsgatan där gatan övergår i nya Hjulkvarnelundsvägen, ansluter till den nya cirkulationsplatsen och sedan går vidare ut till E45, berättar Daniel Mesa Moreno, projektledare på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Full fart

Från rondellen kommer det också att bli en infart till vårdcentralen, om detaljplanen godkänns av politikerna.

Rondellen är inte döpt än, men arbetsnamnet är cirkulationsplats Chauffören.

– Här är det full action. Trollhättan Energi har lagt VA-ledningar till den kommande exploateringen, vi asfalterar och planterar runt rondellen, lägger kantsten och har byggt busshållplatser, säger Daniel Mesa Moreno.

Det är viktigt att kunna öppna cirkulationsplatsen denna onsdag. Då påbörjas nämligen ett asfaltsjobb på Tunhemsvägen, ett fyrtiotal meter före Edsborgskorsningen.

– Vi bygger ju gång- och cykelväg längs södra delen av Tunhemsvägen och då ville vi passa på att förbättra körbanorna här. De är ganska spåriga och slitna.

Under tre dagar, 16–18 november, kommer in- och utfarterna till och från E45 att vara stängda.

Gator knyts ihop

Nästa vecka, vecka 47, ska södra delen av Hjulkvarnelundsvägen knytas ihop med Kungsportsvägen – mellan infarten till Folkets park-parkeringen och Kungsportsrondellen.

– Då måste bilar som ska ut från centrum köra via Tunhemsvägen, medan bilar som ska in till stan kan använda Kungsportsvägen. Det är ett pusslande det här, säger Daniel Mesa Moreno.

Målsättningen är att få Hjulkvarnelundsvägen klar och öppen för trafik före jul. Gatan till nya älvbron, en förlängning av Vårviksvägen, öppnas först då bron tas i bruk – troligen i skiftet mellan maj och juni.

LÄS OCKSÅ: Här går Hjulkvarnelundsvägen – följ med TTELA:s drönare