Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Stenkastning och bränder på Sylte

Två personbilar sattes i brand under torsdagskvällens oroligheter på Sylte. Dessutom ska både väktare och polis ha attackerats.

Oroligheter uppstod på Sylte under torsdagskvällen och eskalerade vid 22.30-tiden. Två bilar sattes i brand, den ena utanför på parkeringen vid livsmedelsbutiken och den andra vid lastbryggan till butiken. Branden tog sig dessutom i bryggan innan räddningstjänsten var på plats.

Enligt uppgifter från boende på området eller i närheten har det skjutits raketer och bränts av kanallskott. "Det låter som det är krig", uppger en person till redaktionen.

"Handlar om skadegörelse"

- Jag gick på mitt pass vid klockan 22 och då informerades jag om att det är stökigt i Trollhättan. Hur många patruller vi har på plats vill jag inte kommentera, men vad jag förstår har det lugnat ner sig nu, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl hos polisen i region Väst i Göteborg, vid 23.30-tiden.

Han fortsätter:

- Vi är kvar med ett antal poliser för att stävja situationen, avvärja ytterligare eventuella bråk och för trygghetsskapande insatser. Ingen ska ha blivit skadad, men det stämmer att det ska ha kastats en del föremål. Vi får reda i det här nu och se vilka anmälningar som kommer att göras. Brottsrubriceringen handlar i nuläget om skadegörelse.

Många poliser

Ett 20-tal ungdomar ska ha varit i rörelse i området under kvällen och räddningstjänsten rapporterade om bland annat stenkastning mot väktare.

Även TTELA:s fotograf på plats uppger att det ska ha skjutits raketer eller fyrverkeripjäser, både mot väktare och polis. Stenkastning ska också ha förekommit.

- Det är inte många ungar kvar, men väldigt mycket poliser. Bland annat en piketbuss och jag ser två brandbilar. Bilarna som brann ser ut som två sotiga skelett. Förmodligen har det skjutits raketer mot dem, säger fotograf Joachim Nywall vid 24-tiden.

Besköts

Senare bekräftar polisinsatschefen på plats, Lukasz Chmaj, att när polisen anlände besköts de med fyrverkeripjäser, knallskott och utsattes för stenkastning.

- Det stämmer. När vi kom var räddningstjänsten redan där och vår uppgift blev då i första hand att se till att de kunde arbeta ostört. Det small en del, det handlar inte om vanlig smällare utan skarpare pjäser, berättar han och fortsätter:

- Ingen har, vad jag vet, kommit till skada. Vi har brutit ner insatsen nu, men kommer att patrullera i området under natten. Som mest var vi både kvälls- och nattgänget. De som jobbade kväll fick stanna kvar. Nu är bara nattgänget kvar.

Tog in hundar

Under insatsen togs hundpatruller in. Dels för att söka efter eventuella gömmor av bland annat knallpjäser, dels för att håll koll på eventuella bakhåll.

- Hundar som skäller kan också ha avskräckande verkan, säger Lukasz Chmaj.

Han och kollegorna uppges hämta sig ganska snart efter situationer som kvällens stökigheter.

- Men det är klart att man blir frustrerad, att vi inte kan få tag i de skyldiga. Det är också väldigt tråkigt att ett fåtal förstör för så många. Dessutom får Trollhättan dåligt rykte. Samtidigt drabbas andra arbetsuppgifter som är mer samhällsviktiga bara för att några skjuter raketer, säger Lukasz Chmaj.

Fram till midnatt drogs busshållplatsen vid Sylte center in för bland annat linje 24. Bussen stannade istället vid närmsta hållplatserna Humlan och Myrtuvevägen.

Läs även: "Klart att det var obehagligt"

Läs också: Tidigare oroligheter i Trollhättan