Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/289

Trollhättans Folkets hus fyller 100 år – firas med stort evenemang

I år fyller Trollhättans Folkets hus 100 år, vilket firas med en stor jubileumsfest. Men dess historia härstammar från förra sekelskiftet, när stadens arbetarrörelse behövde en möteslokal. I dag är huset en kulturinstitution med biograf, scen, kafé och bibliotek.
– Vi står för en stor del av stadens kulturutbud, säger Erik M. Svensson, styrelseordförande för Folkets hus i Trollhättan.

Folkets hus, två ord som kanske främst för tankarna till föreningsliv, lysrör, kaffe i benvit tv-kanna och ett pa-system som aldrig vill fungera. Men också till bio, kulturevenemang och facklig verksamhet. Långt ifrån lyx och flärd, men väl en trygg och välkomnande mötesplats. Ett hus för folket, helt enkelt.

Nuvarande Trollhättans Folkets hus – med suffixet Kulturhuset – ligger på Kungsgatan 25 och inhyser stadsbiblioteket, biograf, scen, kafé och konferenslokaler.

Tidigare huserade Folkets hus någon helt annanstans – visserligen också på Kungsgatan, men fyra nummer längre upp. Där hade Folkets hus sina lokaler mellan 1936 och 1988, främst som en möteslokal för arbetarrörelsen, men också för dans, film och teater.

Trollhättans Folkets hus-förening bildades emellertid redan 1922 och är således årsbarn med Povel Ramel, Karlssons klister och Karl Gerhard-kupletten ”Jazzgossen”. Erik M. Svensson har varit föreningens styrelseordförande sedan 1978, och några år senare beslutade man att bygga det nuvarande Folkets hus.

– Mitt bästa minne från de här snart 45 åren är när beslutet om det nya huset togs. Sedan dess har det inte hänt så mycket … I och med det kunde vi bredda kulturutbudet i Trollhättan något oerhört, i och med att vi också har bibliotek och konstutställningar i huset, berättar han.

Lång historia av evenemang

Det nya huset stod klart 1990. Innan dess hade man alltså hållit till på Kungsgatan 29, vilket började byggas 1934 och stod klart två år tidigare.

– Metallfacket började prata om att bilda en Folkets hus-förening redan 1902, men det tog nästan 20 år att ens få till en förening för man hade ingenstans att ha mötena, ironiskt nog. Det blev ett slags Moment 22, menar Erik M. Svensson.

Innan man hade ett eget hus höll föreningen till i Arbetarföreningens hus eller hemma hos mötesdeltagarna. När man så småningom fick ett eget hus var det främst för att hålla möten. Nöjesevenemang förekom, men var inte dess huvudsakliga syfte.

– Teaterverksamheten och filmvisningen var mest för att finansiera verksamheten och betala driftkostnaderna. Någon enstaka gång hade man någon dansorkester. Men det är klart att biografen också hade andra värden. Länge var det Folkets hus som tillhandahöll filmvisning ute på landsbygden, säger Erik M. Svensson.

Tiden gick och så småningom blev Folkets hus på Kungsgatan 29 omodernt. Dans och musikframträdanden skedde främst i Folkets park, men som kommunens enda teaterlokal lämnade huset en del att önska.

– Det fanns bara en sal och den användes till allting. Man fick skifta om lokalen hela tiden, beroende på evenemang. Skulle det vara teater fick man bära dit alla stolar, för det fanns inga fasta bänkar, vilket slet på de som jobbade där. Det blev ohållbart i längden, berättar Erik M. Svensson.

Underhållning, party och dans!

Fortfarande är Folkets hus en verksamhet som hela tiden utvecklas. I dag är antalet Folkets hus i Sverige färre än för 50 år sedan, och sedan 2000 ligger de under samma riksorganisation som Folkets park. Förutom bibliotek och den kombinerade teater- och konsertlokalen är konferensdelen ett av byggnadens främsta användningsområden.

Och när föreningen Trollhättans Folkets hus nu fyller 100 år ska det såklart firas med både pompa och ståt. Den 1 oktober bjuds på stor jubileumsfest med kultbandet Noice på scen, samt framträdanden från lokala musiker och DJ Apollon i Kulturbaren.

Det kommer säkerligen bli en minnesvärd kväll, men frågan är om Folkets hus fortfarande ät relevant i dag, ett sekel efter att föreningen bildades? Erik M. Svensson har ett snabbt och tydligt svar:

– Ja, det är det. Det fyller en funktion i samhället som mötescentrum och kulturinstitution. Folkets hus står för en stor del av kommunens totala kulturutbud, och precis som namnet antyder är det en verksamhet för alla i samhället.

Fakta Folkets hus jubileumsfest

• Folkets hus 100-årsjubileum firas med ”underhållning, party och dans!” utlovas den 1 oktober.

• 80-talsbandet Noice, förstärkta av skådespelaren Charlie Gustavsson på sång och gitarr, spelar i konsertlokalen.

• I Kulturbaren spelar husband med gästartister som Mikael Teger, Cicci Bogren, Rebecka Haak med flera.

• Mellan framträdandena ser husets egen dj till att hålla stämningen på topp.

Fakta Trollhättans Folkets hus

• Bildades i augusti 1922, efter 20 års planering.

• Föreningen tecknades på 1412 andelar à tio kronor styck som andelskapital. Dessutom uttaxerades fem öre per medlem för att finansiera byggandet av ett Folkets hus.

• Första Folkets hus, på Kungsgatan 29, började byggas 1934 och stod färdigt 1936.

• Beslut om att bygga ett nytt Folkets hus på Kungsgatan 25 togs 1985. Folkets Hus Kulturhuset invigdes 1990.

LÄS OCKSÅ: Folkets hus stänger sin biograf

LÄS OCKSÅ: Trollhättans idrottsgala tillbaka i storslagen stil

LÄS OCKSÅ: Sabaton tog Sverigeturnén till Trollhättan