Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Ungdomsgäng sköt raketer mot bilar

Mellan 40-50 ungdomar skapade en orolig stämning på Kronogården natten till onsdagen. – Det var en del folk i rörelse, och vi har haft mindre bränder. Men ännu har vi inte fått in några anmälningar, så vi vet inte riktigt vad de gjort eller inte gjort, säger Jakob Hellåker, inre befäl hos Trollhättepolisen.

Det var vid 22.30-tiden på tisdagskvällen som de första larmen om stökigheter kom in till polisen. Människor hörde även av sig till tidningen och undrade vad som var på gång i området.

Initialt var uppgifterna få, men det hade hörts smällar och mycket folk ska ha varit ute på gatorna. Polisen hade sin helikopter, som svävade över området och flera patruller i bil på plats.

– Vi hade förstärkning från Skaraborg och Uddevalla, säger Marcus Larsson, inre befäl hos Trollhättepolisen.

Enligt polisens hemsida ska ungdomar ha kastat smällare och skjutit raketer mot bilar. Även däck ska ha bränts som placerats ut på vägen och på parkeringsplatser.

 

Läs också: Besvikelse och ilska efter oroligheterna

– Vi har inte haft några personskador i alla fall. Vi får kontrollera om det kommer in några anmälningar under dagen och besluta om vad det blir för uppföljningar, säger Hellåker.

Vid 02-03-tiden hade den oroliga stämningen mattats av och polisen trappade ner sin bevakning.

– Det rörde sig aldrig om någon fullt utvecklad brand, så att Räddningstjänsten behövde rycka ut. De har försökt tända på löst material som däck och lastpallar, men inte riktigt lyckats. De söker konfrontation med polisen, men vi hade en medveten defensiv taktik och hade dem under uppsikt, säger Marcus Carlsson.

I den defensiva taktiken håller polisen koll på vad som händer genom spaning och har som huvudfokus att skydda övriga personer och deras egendom från skada.
– Det är svårt för dem att bråka med någon som inte är där. Men hade vi misstänkt att någon annan skulle ha drabbats hade vi slagit till med full styrka direkt, säger Carl-Johan Främling, inre befäl.

Inför kvällen görs inga speciella polisinsatser.

– Vi har alltid en bra beredskap på Kronogården, sedan får vi se vad som händer under onsdagskvällen och agera utefter det, säger Johan Strand, operativ chef för insatsstyrkorna.

Vid 21-tiden på onsdagskvällen fanns fortfarande ingen gripen eller några anmälningar om brott upprättade. 
– Vi jobbar på med att utreda och utvärdera händelserna. Bland annat har vi fått in uppgifter om att stenar ska ha legat utplacerade på strategiska platser, säger Carl-Johan Främling. 

Under de senaste veckorna har det varit återkommande incidenter i området. I måndags eftermiddag blev en 70-årig dam utsatt för stenkastning och för någon vecka sedan inträffade ett flertal mopedbränder och raketskjutningar.

Förra hösten och vintern var det också en del oroligheter på Kronogården.