Tove Alexandersson försvarade sitt VM-guld.
Tove Alexandersson försvarade sitt VM-guld.

Trotsade förkylningen och försvarade guldet

Ingenting kunde stoppa Tove Alexandersson. Varken förkylningen, den tuffa banan eller konkurrenterna. Den svenska orienteringsstjärnan försvarade sitt VM-guld i långdistansen.

ANNONS
|

Uppladdningen var långt ifrån optimal.

I lördags vaknade Tove Alexandersson upp med en förkylning och hon strök sig därför från VM:s inledande sprintlopp. Och det var först på måndagen som det slutgiltiga beskedet att den svenska världsstjärnan skulle stå på startlinjen i långdistansen kom.

Det beslutet lär hon inte ångra nu.

Tvärtom.

Hade rätt fokus

För trots att sjukdomen gjorde sig påmind ledde hon det tuffa loppet – som under långa sträckor avgjordes i tät skog – från första till sista stund. Till slut var hon en och en halv minut före tvåan, danska Maja Alm, i mål. Bronset gick till Natalia Gemperle, Ryssland.

ANNONS

- Jag kände av förkylningen när jag sprang, jag hade lite slem i halsen och så. Men jag kände ingenting i benen, säger Alexandersson.

- Det var ett väldigt bra lopp, jag höll ihop det hela vägen och gjorde bara något litet misstag. Jag är otroligt nöjd. Jag hade fokus på rätt saker hela tiden.

Segern betyder att Alexandersson försvarade sitt långdistansguld från hemmamästerskapet i Strömstad förra året. Totalt har 24-åringen nu tolv VM-medaljer i prisskåpet.

- Det här betyder så klart oerhört mycket för mig, det känns jättebra.

Tittar framåt

För Tove Alexanderssons del går VM nu vidare med medeldistansen på torsdag. Därefter väntar förmodligen en avslutande stafett.

ANNONS

- Det ska bli jättekul att få springa några flera lopp, efter att ha fått titta på tv från sängen, säger Alexandersson, som dock inte vågar lova fler medaljer:

- Så fort man börjar prata om medaljer brukar det alltid gå sämre. Så jag ska bara fokusera på sakerna jag kan påverka.

I långdistansen blev Emma Johansson näst bästa svenska på sjätte plats. Helena Jansson, som var en del av mixedstafettlaget som tog guld i söndags, inledde lovande men tappade tätkänningen efter att fått stora problem vid kontroll åtta. Hon slutade på tolfte plats. Karolin Ohlsson blev 27:a. I herrarnas långdistanslopp tog William Lind ett överraskande brons.

TT

Fakta: Tove Alexandersson

Född: 7 september 1992 (24 år).

Klubb: Stora Tuna OK.

Meriter: Tre VM-guld, sex VM-silver och tre VM-brons. Två EM-guld och tre EM-brons. Hon har även flera mästerskapsmedaljer i skidorientering.

Aktuell: Försvarade sitt VM-guld i långdistans på tisdagen.

Fakta: Svenska VM-medaljer

Sverige har tagit fyra medaljer i Tartu.

Jerker Lysell, brons i sprint.

Mixedstafettlaget, guld i sprint.

Tove Alexandersson, guld i långdistans.

William Lind, brons i långdistans.

ANNONS