Tullbråk väntas prägla G20-möte

Oro för ett potentiellt handelskrig mellan Kina och USA väntas prägla diskussionerna på veckans G20-möte i Buenos Aires. Mötet väntas också kretsa kring USA:s stål- och aluminiumtullar, som träder i kraft i veckan.

ANNONS
|

Många av de andra G20-länderna väntas på mötet trycka på för att få undantag från USA:s nya tullar, vilket Kanada och Mexiko redan har fått.

USA:s tullar på stål och aluminium, på 25 respektive 10 procent, ska träda i kraft den 23 mars.

Ovanpå tullarna utreder USA:s regering potentiellt bredare tullavgifter på import av IT-produkter, telekom och konsumtionsvaror från Kina, samt skärpt reglering av investeringar.

USA:s finansminister Steven Mnuchin lyckades på sitt första G20-möte i Tyskland för ett år sedan få bort en formulering i mötets kommuniké enligt vilken G20-länderna skulle arbeta mot "alla former av protektionism". Denna mening ersattes av ett urvattnat åtagande att stärka handelns bidrag till ländernas ekonomier.

ANNONS

Enligt Internationella valutafonden (IMF), som nyligen höjde sin globala tillväxtprognos till 3,9 procent per år 2018–2019, har pekat ut ökad protektionism som ett av de största hoten mot tillväxten framöver.

TT-Reuters

Fakta: Utlandsinvesteringar på väg nedåt

USA:s president Donald Trump beordrade tidigare i mars att Singapore-baserade Broadcoms bud på amerikanska Qualcomm skulle stoppas, med hänvisning till nationell säkerhet.

Ordern kommer efter det att Kinas utlandsinvesteringar under flera år kommit att sprida sig till helt nya sektorer som jordbruk, logistik och finansiella tillgångar, från att för bara tiotalet år sedan nästan bara handlat om energi- och råvaruproduktion, enligt Internationella bankföreningen IIF:s ekonomier.

IIF räknar med att utländska direktinvesteringar globalt kommer att falla till 356 miljarder dollar i år, från fjolårets 375 miljarder dollar.

Källa: Internationella bankföreningen (IIF)

ANNONS