Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Två veckors sommarsemester

Det blir bara två veckors semester i sommar för dem som arbetar i Saabs produktion. – Jag har full förståelse för om folk känner frustration, säger Håkan Skött, ordförande för IF Metall på Saab. [Uppdaterad 17.10]

– Det är sent och ingen optimal situation. Klart att det aldrig är roligt att förhandla om en förkortad semester, fortsätter han.

Samtidigt som beskedet med en långsiktig finansiär, kinesiska Youngman, kom så fick de anställda i produktionen på måndagseftermiddagen information om att de måste arbeta vecka 28 och 29.
– Det bästa är om folk har sina fyra veckor semester. Det är någonting som behövs, det märkte vi förra året då det bara blev tre veckors semester, säger Håkan Skött.

Som kompensation kommer de anställda att få 20 000 kronor.
– Totalt handlar det om ungefär 1 400 personer i produktionen samt några inom tekniska, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.

Saab kommer också att ha produktion vissa lördagar eller förlänga arbetet på vardagar för att arbeta igen halva den tid som de anställda gått hemma under produktionsstoppet.

– Det kommer att bli lördagar vid behov, vilka är inte bestämt ännu, säger Gunilla Gustavs.

Förra året fanns det ingen fast datum för de anställda att ta sin fjärde semestervecka. I år ska produktionen vara igång måndagen och tisdagen veckan innan jul, och sedan stänger produktionen under nästan tre veckor och de anställda får semester.

I går avslutades förhandlingarna som pågått ett tag.
– Förhandling är alltid förhandling där vi har fått igenom en del och företaget har fått backa en del av sina krav, säger Håkan Skött.

Om någon av de anställda bokat resor så finns det möjlighet för ett fåtal att ändå få ledigt under 28 och 29.
– De får prata med sina chefer. Det kan finnas en möjlighet för ett fåtal att få ledigt, så var det även förra året, säger Håkan Skött.

I går på eftermiddagen informerades de anställda på Saab om den förkortade sommarsemestern.

– Jag kan bara prata för mig själv, men jag hade inte planerat något speciellt för min semester. Det är bara att gilla läget och ställa upp och jobba. Det blev ingen större reaktion när vi på vår avdelning fick informationen, säger Kristna Jonsson som arbetar i produktionen.

Resten av den här veckan kommer de anställda att få stanna hemma. Hur det blir i nästa vecka är fortfarande oklart.