TV: Vinter i trädgårdsparadiset

Frusna och stilla. Så ser trädgårdarna ut i februari vid första anblicken. Det mesta vilar, men det finns glada överraskningar – som trollhasselns röda små blommor och julrosens knoppning under snötäcket. Och nu kan man börja förbereda sig inför trädgårdsåret. Stig Sundberg vet vad som gäller.

ANNONS
|

Kölden och snön har inte gjort undantag i Stig Sundbergs trädgård på Källstorp. Snötäcket ligger orört så när som på ett ringlande spår efter mjuka små tassar och en upptrampad stig på gångstenarna genom trädgårdens "finrum".

– Det är en rolig trädgård eftersom den är variationsrik och passar fint att dela in i olika rum som ängsrum, entrérum på husets framsida och baksidan har finrumskraktär, berättar han.

Egen ängsmark

Stig tar oss med på en rundvandring som startar bland de serbiska granarna i kanten av den lilla ängsmarken.

– En äng tar lite tid att anlägga, annars är den hur lätt som helst att sköta. Den behöver bara slås, helst med lie, en eller möjligen två gånger per år. Dessutom är den vacker med bland annat gullviva, blåklocka och storblåklocka.

ANNONS

Även om inte så mycket står i blom just nu finns sådant som överraskar. Vi traskar in i finrummet som är inhägnat till skydd mot hungriga rådjur och harar.

Röda glimtar

Här och där glimtar det av rött i snötäcket. Mest lyser korallkornellens färgrika bark. Men även trollhasseln och kejsarolvon bidrar med färg. Visserligen inte med stora klasar av blommor, men väl av små fina ögonfröjder skiftande från rosa till mörkrött.

– Trollhasseln har blommat hela januari och det är som det ska vara. Även kejsarolvon blommar på vintern. Sedan tycker jag att de torra och vissna växterna är en prydnad. Jag brukar låta perenner vara hela vintern och först till våren klipper jag ner och städar bort, berättar Stig.

De torra växterna gör dessutom nytta eftersom vissa behåller sina frön och kan fungera som skafferi åt småfåglarna.

Uppskattar fåglar

Hos Stig trivs fåglarna året runt och det bjuds dessutom på extra mat som talgbollar och solrosfrön vid fågelbordet.

– Fåglarna ska man vara rädd om och här är fågellivet rikt. I år kommer väldigt många domherrar och vi har också besök av hackspetten. På sommaren är det roligt att följa livet kring holkarna som är uppsatta i de höga träden utanför trädgården och på vintern är det inte fel att ha flera matställen, säger han.

ANNONS

Under ett litet tak på fyra ben lyser det sommargrönt. Där huserar en exotisk palmlilja på en bädd av sand. Stig berättar att den klarar kyla väldigt bra, men att den ogillar rå vinterfukt.

– Jag provade med täcka den med väv. Men fukten trängde in och stannade kvar. Så ett tak som kan lyftas bort på sommaren är det bästa. Nu trivs den bra, säger han.

Överraskande ros

Under det tunna snötäcket pågår något så överraskande som julrosens knoppning. Hos Stig finns både vita och röda.

– De var så fina innan snön kom. Nu är de däremot lite medtagna, säger han och sopar försiktigt bort lite snö så vi kan få en skymt av den vackert blodröda rosenknoppen.

För dagen biter kylan rejält, så vi går inomhus. Där visar och berättar Stig om pelargonerna som det är dags att plocka fram från den svala vinterförvaringen.

Pelargonbestyr

Pelargonerna ska ansas , planteras om och ställas varmt och ljus tills de kan flytta utomhus. Nu är det också läge att ta sticklingar.

Ett annat nöje är att planera vårsådden, frossa i frökatalogerna, beställa och förså.

Sedan är det bara att invänta de första värmande vårsolstrålarna.

• Kontrollera gnagskyddet på utsatta växter.

• Ta bort snö på häckar och andra växter där det finns risk att snötyngden kan orsaka fläkskador.

• Undvik att gå på den snötäckta gräsmattan. Snön packas hårt och det tar längre tid för den att smälta bort. Följden kan bli ljusa gräsfläckar och svampangrepp.

• Ta in kvistar, till exempel från fruktträd, som kan drivas i vas med vatten. På så vis kan man få vårgrönska och blomning inomhus långt innan våren anländer.

• Mata småfåglarna.

• Börja plantera om krukväxter och ta sticklingar.

• Planera frösådd och inköp.

• Planera övrigt arbete, som anläggning och reparationer.

• Om sådan finns – glöm inte komposten. Den ska skötas året runt.

• Bäst förvaring av fröer är 13 procentig luftfuktighet och noll till 13 grader varmt. Många fröer tål dock minusgrader. Om du är rädd att det kan vara för fuktigt för fröerna, lägg potatismjöl i botten av förvaringslådan. Mjölet suger upp fukten efter att du stängt locket.

• Håll koll på fröernas utgångsdatum. Äldre fröer kan ha sämre grobarhet.

• Den ambitiöse kan testa grobarheten genom att fukta ett hushållspapper och så ut några frön för att se hur många som gror. Lägg pappret i en plastburk eller plastpåse för att behålla fukten. Minst hälften bör gro för att det ska vara lönt att så dem i jord.

• Redan i februari kan det vara dags att förodla vissa grönsaker och blommor. Till grönsakerna hör bland annat purjolök, selleri, gurka, kronärtskocka och chili. Exempel på blommor är pelargon, jätteverbena, lobelia, tagetes, flitiga Lisa och heliotrop.

• Se över trädgårdsredskapen. Tvätta, olja och slipa. Laga eventuella trasiga redskap som gräsklippare.

• När solen tittar fram, skriv ner var snön smälter fortast så att du kommer ihåg det till hösten då det är dags att sätta lökar. Sätt de tidigaste vårblommande lökarna på de soliga plättarna.

Källa: Tidningen Grannliv

... bor i villa i Trollhättan med tillhörande trädgård på cirka 1 200 kvadratmeter. Trädgården är variationsrik med en liten ängsmark, mycket liten gräsmatta eftersom Stig föredrar det så, en del bestående av buskar, mindre träd, fruktträd och rabatter och en annan med odling av bär och vindruvor, samt lite örter och grönsaker.

Trädgården har även en liten skogshörna med tallar, ljung, cypress och lingonplanta.

... är engagerad i Trollhättans trädgårdsförening.

... arbetade tidigare som bland annat ansvarig för kyrkogårdarnas skötsel i Trollhättan.

Nu startar vi vår trädgårdsserie där vi kommer att besöka Stig Sundbergs trädgård en gång i månaden under 2012. Första besöket är gjort och Stig berättar om hur man kan njuta av trädgården trots att kylan biter och snön har lagt sig. Vi får också goda råd och tips som passar bra just för månaden.

ANNONS