Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Clas Svahn och andra medlemmar i föreningen har lagt mycket tid och pengar på att hitta sanningen om en så kallad spökraket som ska ha slagit ner i sjön Nammajaure 1980. Två filmare följde ufo-jägarna vilket resulterat i dokumentäreren Ghost Rockets.

Ufo-föreningen som löser mysterier

Oftast rör det sig om thailändska rislyktor, ljusstarka planeter eller fåglar. Men då och då kommer det in ufo-observationer som inte låter sig förklaras. Nu är föreningen Ufo Sverige i Trollhättan för att berätta om både lösta och olösta mysterier.

Ufo-älgen på Hunneberg är ett av de fall som kommer att avhandlas när föreningen arrangerar utställning på Nils Ericssongymnasiet i dag.

– Alla fyra benen var brutna och låg rakt ut från kroppen. Enligt en jägmästare såg det ut som att älgen var nedsläppt från luften, berättar ordföranden för Ufo Sverige, Anders Berglund.

Sedan TTELA skrivit om älgens märkliga dödsposition trillade det in rapporter om lysande eldklot över berget och så småningom uppstod teorin att ett ufo skulle ha sugit upp älgen och spottat ut den igen.

Blixtnedslag

Fallet hamnade hos Ufo Sverige som med lite efterforskningar drog slutsatsen att det snarare var blixten än ett ufo som drabbat älgen. För även om Ufo Sverige en gång startades som en förening för människor med en stark tro på utomjordingar, så inriktade sig medlemmarna efter ett tag mot kritiskt granskande av ufo-fenomen.

– Gemene man tror ofta mycket mer än vad vi gör, men folk blir ofta glada över att få en förklaring ändå, säger Clas Svahn, vice ordförande.

Föreningen arbetar tvärvetenskapligt med allt från vittnespsykologi till astronomi och meteorologi. Varje år får de in 200-300 nya ufo-observationer.

I omkring 95 procent av fallen hittar man en sannolik förklaring, men ibland tar det flera år och i några enstaka fall går man helt bet.

Svårförklarad kärna

– Det finns en kärna av fall som är oerhört svåra att förklara. Det är de som är riktigt intressanta, säger Clas Svahn.

Även sådana mysterier kommer föreningen att berätta om under helgen, då man också välkomnar Trestadsborna att dela med sig av egna ufo-observationer.

– Vi hoppas få in fler rapporter, nya eller gamla. Nu har folk i området chansen att berätta om det är något de har gått och tänkt på, säger Anders Berglund.