Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rivningen av fem av de nio hyresfastigheterna i kvarteret Ugglan (Torstenssonshusen) påbörjas i höst och ska vara klar i slutet av februari 2015. Bild: Sven-Gunnar Svensson

Ugglan rivs i höst

Snart börjar rivningen av fem hyreshus i kvarteret Ugglan i Mellerud. De återstående fyra fastigheterna ska Melleruds Bostäder renovera. En inventering av byggnadernas status är påbörjad.

Ett företag i Trestad tog hem rivningsuppdraget och kostnaden slutar på 2,9 miljoner kronor för att jämna husen med marken. I den summan ingår även rivning av två mindre bostadshus vid Landsvägsgatan.

– Vi är ungefär en månad sena i processen, säger kommunchef Ingmar Johansson.

Han berättar att de fem fastigheterna ska vara rivna senast den 28 februari 2015.

Melleruds kommun ska sälja de återstående fyra hyresfastigheterna till Melleruds Bostäder vid årsskiftet.

– Köpesumman är inte fastställd ännu, säger Hans Wikström, vd på Melleruds Bostäder.

Det kommunala bostadsbolaget ska renovera de kvarvarande fastigheterna i etapper.

– Vi har påbörjat en inventering för att ta reda på vilket skick de är i, vad som behöver åtgärdas och kostnaden för detta.

Det finns 48 lägenheter i de fyra fastigheterna och planen är att börja renovera två hus. Husstommarna är i bra skick och det är även bytt till treglasfönster. Men sett till helheten är skicket dåligt och det krävs omfattande renoveringar för att nå modern standard, bland annat är det eternittak.

– Det tar fyra till sex månader att renovera två hus och vi beräknar att dessa är inflyttningsklara hösten 2015. Håller intresset i sig går vi sedan vidare med de två övriga fastigheterna, säger Hans Wikström.

Han berättar att ett tiotal personer redan visat intresse för bostäderna, som ska bli hyresrätter. Bostadsbolaget kommer att vara lyhört för önskemål och vill ha in synpunkter på utformningen.

Till våren ska Melleruds Bostäder göra en grönyta av området där de fem rivningsaktuella fastigheterna står.

– Tanken är att gräsytan ska vara en resurs för skola och förskola, kanske kan det anordnas brännbollsturneringar där, föreslår Hans Wikström.

I kommunens vision ska det byggas ett brett utbud av bostäder på den aktuella platsen, allt från bostadsrätter till kooperativa boenden, villor och äldreboenden. Eftersom det ska byggas andra typer av bostäder kan det krävas en ny detaljplan.

– Kvarteret Ugglan är ett spännande projekt och det händer även mycket annat positivt i Mellerud just nu, bland annat är det flera privata aktörer som bygger nya bostäder.