Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Unga företagare tar plats i arenan

Trasslar elsladdarna på golvet? Tar flaskorna för stor plats i kylen? Saknas reservdelar till bilen? Dessa problem och många, många fler finner sin lösning på lördag i Arena Vänersborg. Då arrangeras Event X, en mässa där unga företagare presenterar sina affärsidéer.

På lördag kommer det att sjuda av kreativitet och uppfinningsrikedom i Arena Vänersborg. Elever från grundskolan och gymnasiet kommer då att visa upp de idéer de utvecklat inom ramen för Ung företag­samhet, ett numera 30-årigt samarbete mellan företag, myndigheter och organisationer med syfte att främja företagsamhet inom ­skolan.

När man nått gymnasieåldern kan man starta så kallade UF-företag. Hittills har 107 av de 168 UF-företag som finns i Fyrbodal anmält sig till Event X, som mässan i Arena Vänersborg kallas.

– Procentuellt är det fler än vanligt, säger Jessica Ericsson, gymnasie- och projektansvarig på Ung företagsamhet i Fyrbodal.

Företagens affärsidéer är många och olika. Ett företag från Dahlstiernska gymnasiet har gjort en bok om lokal historia för barn. Elever från Lichron Teknikgymnasium säljer sladdhållare för datormöss medan Safewash från Birger Sjöberggymnasiet satsar på tvättpåsar.

En trend som Jessica Ericsson säger sig märka …i år är att fler sysslar med så kallat socialt entreprenörskap, det vill säga en del av vinsten går till välgörande ändamål.
– Det känns hoppfullt för framtiden, säger Jessica Ericsson.

Nytt för i år är att även etablerade företag och organisationer ställer ut på UF-mässan. För de allra yngsta besökarna kommer det bland annat att finnas en hoppborg.