Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Unga visar Saabhistoria och bilens framtid

Saab lever fortfarande och bidrar till möten mellan generationer. På så vis förs viktig industrihistoria vidare. Under tisdagen bjöds Saabveteraner in till Saabmuseet i Trollhättan för att träffa gymnasielever som arbetat i ett projekt tillsammans med barn i förskolan.

En uppgift för Innovatum är att kompetensväxla genom att utveckla kulturarvsföreningar och att stärka museer på olika plan.

– Kompetensväxling kan innebära möten mellan yngre och äldre människor, och möten mellan olika kompetenser och erfarenheter. Nu har vi samarbetat med estetelever på Folkuniversitetet, Nya skolans förskoleelever och Saab veteranförening här på Saabmuseet, säger Märta Gustafsson, projektledare på Innovatum.
 

På tisdagseftermiddagen visade eleverna hur Saabs historia inspirerat dem till att göra film och små modeller av hur de tänker sig att framtida bilar ser ut. Vernissaget hölls på Saab car museum, Saabmuseet, och inbjudna gäster var Saab veteranförening Trollhättan som bidragit med sina kunskaper.

– Filmen är jättekul eftersom det finns en skröna om hur Saab kom till. Nu har skrönan inspirerat gymnasieeleverna till en teaterföreställning som de gjort en film av, säer Per-Börje Elg i veteranföreningen.

Han är en av dem som berättat om sin tid på Saab för ungdomarna; hur han började på marknadsavdelningen i Nyköping 1980 för att tio år senare följa med till Trollhättan när avdelningen flyttades till Stallbackafabriken.

– Men Saab har funnits i mitt hjärta sedan jag slutade skolan då jag började arbeta hos en Saabhandlare, avslöjar Per-Börje Elg.
 

Modellerna av framtidens bilar är tillverkade av förskoleeleverna tillsammans med gymnasieeleverna. Arbetet har dokumenterats i bilder som under vernissaget visades som ett bildspel.

Skapelserna är färgglada och några modeller pryds av fjädrar, kanske plymer, och bollar på taket.

– Vi kallar det för Saa(m)batåget och det var roligt under arbetet hur diskussionen kom igång. Bilar behöver ju inte se ut som de gör och vi kanske kommer att samåka mycket mer, till och med människor vi inte känner i självkörande bilar, berättar Jonas Fauré, estetlärare på Folkuniversitetets gymnasieskola.
 

I en röd Saab sitter Veronica Berggren, Rosanna Hygren och Malin Persson. Trion läser design och ingick i filmgruppen.

– Det har varit väldigt kul, vi har fått lära oss mycket om Saab. Jag visste till exempel inte att de första saabarna var gröna, samma gröna färg som stridsflygplanen och att de var tillverkade av samma plåt, säger Veronica Berggren.

Elevernas utställning finns att se för allmänheten fram till årets slut.