Uppåt på börsen trots politisk osäkerhet

Det osäkra politiska läget rådde inte på Stockholmsbörsen som pekade uppåt på måndagen, i linje med ledande handelsplatser i Europa. Det breda OMXS-indexet klättrade 0,3 procent.

ANNONS
|

Bland storbolagen på finlistan OMXS30 var uppgången bred. Dragloket, sett till indextyngd, var läkemedelsbolaget Astra Zeneca vars aktie ökade 1,2 procent. Andra starka aktier återfanns i klädjätten H&M och Telia med uppgångar på 1,3 respektive 0,8 procent.

En sektor som ser ljusningar trots det osäkra parlamentariska läget är bankerna. SEB ökade 1,4 procent och Swedbank steg 0,7 procent.

Den svenska kronan är tillbaka på samma nivå mot euron som innan valresultatet annonserades på söndagskvällen. Det innebär att natten och förmiddagens förstärkning har raderats. En euro kostade på eftermiddagen 10:48 kronor.

Växelkursen mot dollarn har däremot inte vänt nedåt på samma sätt. En dollar kostar 9:03 kronor.

ANNONS

Även ute i Europa var minerna relativt muntra. Frankfurts DAX-index steg 0,2 procent och Paris CAC40-index ökade 0,3 procent. Londons FTSE100-index gick upp marginella 0,02 procent.

Volkswagen, som står inför rätta i Tyskland gällande utsläppsskandalen, såg också en skjuts uppåt. Fordonsjättens aktie ökade 1,0 procent på Frankfurtbörsen.

TT
ANNONS