Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/11

Utmärglad på gatan för ett år sedan – nu börjar Hope i skolan

För att år sen hittades Hope, 2 år, övergiven av sina föräldrar på de nigerianska gatorna. Då hade han kämpat ensam för sin överlevnad i åtta månader. Efter en makalös återhämtning kommer nu glädjebeskedet att Hope börjar i skolan.

För ett år sedan hittade danskan Anja Ringgren Lovén den utmärglade och blott två år gamla pojken Hope, som övergivits på gatan av sina föräldrar. Orsaken – de trodde att han var en häxa. Då slogs han för matrester på de nigerianska gatorna. Han var undernärd och hade maskinfektioner i kroppen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– När vi hörde att barnet bara var två till tre år gammalt tvekade vi inte. Ett så litet barn kan inte överleva länge ensam på gatorna. Vi förberedde en räddningsinsats direkt, säger Anja Ringgren Lovén till Huffington post.

Kraftigt undernärd

Det första Anja Ringgren Lovén gjorde var att ge Hope vatten och kex och tog honom till sjukhus. Nu, efter en makalös återhämtning, börjar Hope i skolan, skriver Daily Mail

LÄS OCKSÅ: Pojken lämnades att dö – så mår han idag

På sin Facebook postar Anja Berggren Lovén bilder på när Hope går till sin första dag i skolan och skriver:

"Den 30 januari 2016 gick jag på en räddningsinsats tillsammans med David Emmanuel Umem, Nsidibe Orok och vårt Nigerianska team. En räddningsinsats som blev viral, och idag är det exakt ett år sedan världen fick lära känna en liten pojke vid namn Hope. Den här veckan börjar Hope i skolan."

En historia som berört världen

På sjukhuset fick Hope medicin mot masken och dagliga blodtransfusioner. Bara två dagar efter att Anja Berggren Lovén bett om hjälp att betala de dyra sjukhusräkningarna, hade hon fått nära nio miljoner kronor från donationer runtom i världen, skriver Daily Mail. Åtta veckor senare dök bilder upp på Hope när han lekte och skrattade tillsammans med andra barn.

– Jag reste ensam till Nigeria och träffade barn som hade blivit torterade och slagna nästan till döds, på grund av att de blivit anklagade för att ha varit häxor och blivit lämnade på gatan, säger Anja Ringgren Lovén till Huffington post. 

– Vad jag såg var så barbariskt och hemskt att det lämnade ett djupt intryck på mig. Det var därför jag bestämde mig för att sälja allt jag ägde i Danmark och ägna min tid och mitt liv för att hjälpa ´häx-barn' i Nigeria.