Panas motorcykelburna operatörer skickas vid dagsljus oftast ut i par om två.
Panas motorcykelburna operatörer skickas vid dagsljus oftast ut i par om två.

Våldets Venezuela väcker nya näringar

Kriminaliteten fortsätter öka i Venezuela där i genomsnitt tre personer dödades varje timme förra året. Våldet har gett upphov till en rad privata säkerhetslösningar – för dem som har råd. En ny app slår mynt av krisen med en panikknapp i mobilen.

ANNONS
|

Venezuela har gått från att vara ett av Sydamerikas rikaste länder till att närma sig kollaps. Den ekonomiska, sociala och politiska krisen har inte bara resulterat i brist på mat och medicin. Många av landets invånare lever också dagligen i rädsla.

Förfallet tog fart efter den tidigare presidenten Hugo Chávez död 2013 och har lämnat ekonomin i spillror och lett till att kriminaliteten har ökat från redan tidigare höga nivåer.

- Situationen har försämrats kraftigt sedan 2014–2015 och vissa delar av landet tycks vara utom statlig kontroll. Den enorma bristen på varor göder ett korrumperat klimat och leder till ökad kriminalitet, säger Andrés Rivarola Puntigliano, docent och Latinamerikaexpert vid Stockholms universitet.

ANNONS

Barrikaderar sig

Liksom resten av kontinenten har Venezuela en historia av djupa klassklyftor. I takt med att våldet ökat har de rika barrikaderat sig med allt kraftfullare säkerhetslösningar i sina inhägnade och bevakade bostadsområden. De som har råd bepansrar sina bilar och förser dem med tonade rutor. De allra mest bemedlade anställer privata livvakter, medan de fattiga får nöja sig med att låsa dörren.

Förra året dödades 26000 personer i Venezuela, vilket motsvarar tre dödsfall i timmen, enligt den oberoende organisationen OVV. Det dödliga våldet är 15 gånger högre än det globala genomsnittet.

I huvudstaden Caracas är det vanligt att sova över efter besök hos släkt och vänner. Det anses helt enkelt för farligt att ta sig hem när mörkret fallit.

- Läget är kaosartat, säger entreprenören Domingo Coronil, som med 20 års erfarenhet inom säkerhetsbranschen fått allt mer att göra.

"Få poliser"

Coronil arbetade tidigare bara mot företag. Men numera har han också privatpersoner i kundkretsen, sedan hans företag Pana ("kompis" på Caracas-slang) kom ut med en mobilapp förra året. Blir man stående med sin bil, kan man slå larm med appens panikknapp.

ANNONS

Appen anger användarens position, och företaget skickar ut två män på motorcykel med uppgift att skydda kunden.

- Gatorna är farliga. De är inte tillräckligt upplysta och polispatrullerna är få, konstaterar Coronil.

Rädsla att fastna

Han påpekar att rädslan för att bli stående vid vägkanen är djup och tar som exempel ett uppmärksammat rånmord på tv-personligheten Monica Spear och hennes make för fyra år sedan. De överfölls när deras bil havererat.

- Vi har tillkallats över 6000 gånger.

Coronil försäkrar att hans anställda operatörer får genomgå säkerhetsutbildning och att de förses med "tillräcklig" utrustning, även om de inte bär vapen. Deras uppgift är inte att agera polisväsende, understryker han.

- Tolkar vi det som en farlig situation larmar vi alltid polis och ambulans.

ANNONS

Över minimilönen

Till priset av 6400 om året i landets nya valuta bolívar soberano, motsvarande drygt 120 kronor, kan användaren tillkalla hjälp så många gånger det behövs enligt appens hemsida. Det kan jämföras med nyligen höjda minimilönen på 4500 bolívar i månaden – runt 85 kronor enligt den officiella växlingskursen i det inflationshärjade landet.

Andrés Rivarola Puntigliano förvånas inte av att Venezuelas näringsliv och de privatpersoner som har råd hittar nya sätt att försöka skydda sig på. För läget verkar bara bli värre.

- Jag ser inga tecken på förbättring någonstans.

TT

Fakta: Venezuelas fall

Dagens Venezuela präglas mycket av ex-presidenten Hugo Chávez. I början av 2000-talet lanserade han en "socialistisk revolution" för att förändra det ekonomiska och sociala systemet.

Tilltaget var kontroversiellt och motsättningarna mellan det gamla politiska etablissemanget och den nye presidenten var stora. Venezuela blev ett delat land. 2002 avsattes presidenten tillfälligt i en militärkupp.

Chávez rönte ändå framgångar, dels på grund av sin personlighet, dels på grund av stabilt höga oljepriser. Venezuela sitter på en av jordens största oljereserver. Han använde inkomsterna till projekt med fokus på bland annat hälsa, utbildning och bostäder åt de fattigaste. En rad förstatliganden genomfördes också. Chávez hade starkt stöd framför allt bland de fattiga.

Under årens lopp ökade dock presidentens inflytande över valmyndigheten, parlamentet och rättsväsendet. Militären och det statliga oljebolaget politiserades allt mer och polariseringen skärptes. Angreppen mot oppositionella, oberoende fackföreningar och massmedier trappades upp.

Chávez dog 2013. Året därpå kollapsade oljepriset, en katastrof för Venezuela. Särskilt som Chávez efterträdare Nicolás Maduro inte alls visat sig ha samma ledaregenskaper. Landet lider nu av hyperinflation och en till synes bottenlös ekonomisk nedgång. Regimen sitter dock kvar.

Källa: Landguiden

ANNONS