Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kommittén för Dalslands sjukhus har fått kommunpolitikerna i Dalsland att fundera på att göra en utredning om sjukhusets framtid. Regionpolitikerna är positiva till förslaget.

Välbesökt folkmöte om sjukhuset

Både folket och de flesta av de inbjudna politikerna dök upp till folkmötet om Dalslands sjukhus i Bäckefors. Och arrangörerna fick visst gehör för en utredning kring sjukhusets framtid.

Kommittén för Dalslands sjukhus kamp går outtröttligt vidare. På torsdagens tre timmar långa möte i Bäckefors lyckades man samla regionpolitiker från samtliga partier. Dessutom fick man ihop politiska representanter från alla Dalslandskommuner utom Åmål.

Uppslutningen från dalslänningarna var också god, arrangörerna gör bedömningen att över 200 personer dök upp.

– Bäckegården var sprängfylld, publiken satt utanför lokalerna också, säger Stig Johansson i kommittén.

Kommittén har invändningar mot de förändringar som sker på sjukhuset och ifrågasätter regionens ekonomiska beräkningar och undrar om de genomförda nedskärningarna (se faktaruta) egentligen ger några besparingar.

Bara för att verksamheterna försvinner från sjukhuset i Bäckerfors försvinner ju inte behovet av vård, menar man.

– Läkartiden måste ju ges på något annat ställe, säger Stig Johansson.

Dessutom får Dalslänningarna högre kostnader i och med att de måste ta sig till Näl eller Uddevalla sjukhus.

Inför mötet pekade kommittén ut att få igång en utredning om Dalslands sjukhus, som kommunerna och regionen skulle göra tillsammans, som den viktigaste frågan att dryfta.

– Vi har velat det här länge. Här var det betydande samstämmighet bland regionpolitikerna. De vill starta en utredning tillsammans med kommunerna. Många av dem vittnar om att det är svårt att få igång en dialog med kommunerna, säger Stig Johansson.

I den utredningen är tanken att titta på hur sjukvården ska bli bättre för dalslänningarna på hemmaplan. Och det skulle också, enligt kommittén, ge mer lokala jobb.

Enligt Stig Johansson var de närvarande kommunpolitikerna mer försiktiga i sina uttalanden än kollegorna från regionen. Men frågan ska tas upp i Kommunalförbundet Dalsland den 11 september.

Robert Svensson (C), som är ordförande i kommunstyrelsen i Mellerud och det här året även ordförande i kommunalförbundet, var på mötet i Bäckefors. Och så här säger han:

– Rent principiellt är vi Dalslandskommuner för samarbeten och vi stänger inga dörrar. Vi får känna på vad de andra kommunerna vill. Men vi kan inget lova före valet och vi måste ha en demokratisk gång i varje kommun. Dalslands sjukhus är givetvis en resurs och det är regionen som har ansvaret för det. Men kommunerna och regionen har ett delat ansvar för människors hälsa.