Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Morgan Larsson (Välfärdspartiet) ligger bakom överklagan som nu upphäver kommunens lagda budget.

Vänersborg står utan budget

Vänersborgs kommun har inte längre någon gällande budget. Förvaltningsrätten gick på Morgan Larssons (VFP) linje och hävde kommunfullmäktiges beslut från i somras.

På juni månads fullmäktigesammanträde förra året fattades beslut om Vänersborgs budget och investeringsbudget för 2016.

Morgan Larsson försökte då att lägga ett förslag från sitt parti. Men fullmäktiges ordförande Lars-Göran Ljunggren (S) nekade honom det med motiveringen att förslaget var ett nytt ärende som måste beredas innan det tas upp i fullmäktige.

Morgan Larsson menar att det inte alls handlade om något nytt ärende utan om ett ändringsförslag i ett pågående ärende.

Han godtog inte ordförandens beslut och överklagade till förvaltningsrätten. Och rätten gav honom rätt.

– Vi tycker att det är viktigt att få veta vad som är rätt och fel. Vi anser inte att det var ett nytt ärende och då ville vi få det prövat. Det är bra att vi fick rätt men jag tycker att det är tråkigt att det måste gå så långt.

Visserligen konstaterar förvaltningsrätten att ett nytt ärende måste beredas men säger samtidigt att VFP:s förslag ska ses som ett yrkande inom det ärende som behandlades.

Alternativet vore att förslaget skulle tas upp på nästa sammanträde vilket vore ”orimligt” eftersom budgeten då redan är klubbad.

Morgan Larsson erkänner att Välfärdspartiet, som har två mandat i fullmäktige, förstås inte har någon chans att få igenom ett eget budgetförslag. Men det handlar om att visa var partiet står.

– Vi vill visa att vi har en budget och ett ekonomiskt tänk, säger han.

Frågan är vad konsekvenserna av förvaltningsrättens dom blir.

– Som jag ser det måste vi nu få lägga ett budgetförslag på fullmäktiges budgetsammanträde i år, säger Morgan Larsson.

Problemet har varit att Välfärdspartiet inte har någon ordinarie plats i kommunstyrelsen, utan bara en plats som ersättare. Det innebär att de inte får yttra sig kan inte få med ett budgetförslag i processen så att det räknas som berett inför fullmäktige.

Men enligt kommunens yttrande till rätten har Morgan Larsson fått information om att han kan komma med ett eget förslag under budgetberedningens.

Men här går åsikterna isär.

– Jag anser att det inte stämmer, säger Morgan Larsson.

Och när han en gång med kort varsel fick hoppa in i kommunstyrelsen i stället för en V-ledamot hade man inget förberett förslag.

– Det problemet är eliminerat. För att vi inte skulle hamna i samma situation igen förekom jag förvaltningsrätten, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S).

Hon har bestämt att under den innevarande mandatperioden får även det partier som inte är ordinarie i kommunstyrelsen lägga förslag under budgetprocessen.

Att fullmäktiges beslut om budget för 2016 är upphävt innebär att Vänersborg inte har någon gällande budget för det här året. I beslutet ingår till exempel de kommunala taxorna och just nu finns det alltså inget beslut som reglerar dem.

– Det är viktigt att få budgeten på plats, säger Marie Dahlin.

Och det ska ske redan på nästa fullmäktige den 27 april. De förslag till budget som låg med i juni ska finnas med igen, plus det som Välfärdspartiet ville ha med då.

– Jag utgår från att det inte blir någon ny debatt. Jag tror inte att det blir mer än ett klubbslag, men man ska aldrig säga aldrig, säger Marie Dahlin.

Budgetarbetet inför 2017 är i gång och Välfärdspartiet vill vara med och försöka påverka.

– Vi planerar att lägga ett eget förslag i år också, säger Morgan Larsson.