Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En varg slog sju får norr om Lilla Edet natten mellan torsdag och fredag.

Varg dödade sju får

En man som har en gård norr om Lilla Edet, fick mellan torsdagen och fredagen sju av sina får dödade. Länsstyrelsen var på plats på fredagen och kunde konstatera att det rörde sig om varg, som hade slagit fåren. – Det kom lite oväntat, säger besiktningsmannen Bertil Andersson som var den som utförde kontrollen på plats.

Fårägaren har två grupper, en hangrupp och en hongrupp, och det var hongruppen som vargen hade attackerat, men ett djur låg också dött i den närliggande hagen där baggarna går. Sex av djuren hittades döda, medan ett fattas. Med stor sannolikhet är det också dödat.

– Det var både får och lamm, varav den hade ätit på ett, säger ägaren.

Om det är en hona eller hane, eller om det varit ett flera djur som varit framme har inte kunnat konstateras.

– Men av skadorna på fåren, ser det ut som den har gått tillväga på samma sätt, så jag skulle tro att det är en varg, säger Andersson.

Var vargen hör hemma är svårt att säga, menar Bertil Andersson.

– Det kan vara en varg på tillfälligt besök, som nu redan är många mil bort och den kan vara kvar i området. På sommaren är det svårare att upptäcka var de befinner sig, eftersom det är svårt att hitta spår. Det är bara att vänta och se, säger Andersson.

För den drabbade mannen är det inte så mycket att göra mer än att hoppas att vargen inte kommer tillbaka. Och hålla sina djur under uppsikt så gott det går.

– Nu är det på östra sidan älven och så här i jakttider, med mycket hundar ute, och folk som är ute och plockar svamp är det bra att ha ögonen öppna så den inte går på fler fårgrupper, säger fårägaren.