Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En våffelspecial, dock utan lingonsylt.

”Vi käkar kôrv – i våffla, förstôss”

”Man tager vad man haver”, heter det ju. Och det var med det mottot som en Mellerud special kom till. TTELA har grottat (men inte gottat) ner sig i historien bakom klassikern som Mellerudborna både älskar och hatar.

”Vi käkar kôrv – i våffla, förstôss”, sjöng Framåt fredag-gänget på Sveriges radio väst om Mellerudsborna. Mellerud special, eller ­Våffelspecial som den också ­kallas, har bidragit till att sätta Mellerud på Sverigekartan.

Ryktet säger att rätten uppstod när frysen på en korvkiosk gick sönder och allt korvbröd förstördes. Ägaren ska då ha kommit på den genialiska idén att i stället använda våfflor som bröd.

Anna bakom succén
TTELA gav sig på jakt efter någon som kunde bekräfta historien. Vi hittade Kenneth Pihlström, barnbarn till makarna Anna och Carl Pihlström som grundade rätten. Och det visade sig att historien sträcker sig tillbaka till slutet av 1950-talet. Makarna Pihlström ägde då en korvkiosk på hjul.

– Farfar drog runt på den genom staden och sedan satt han nere i källaren och skalade potatis till moset, säger Kenneth Pihlström.

Historien om den trasiga frysen och det förstörda korvbrödet tror han på.
– Det kan nog vara så. Och på den tiden hade man inte så bråttom med leveranser. Farmor var väldigt innovativ och provade lite olika saker, säger han och man kan ana en viss stolthet i rösten.

Konceptet – korv i våffla – torde ha fungerat. Det var många som ville ha en Våffelspecial och snart kunde Anna och Carl byta upp sig till en korvkiosk modellen större. När de gick i pension tog Kenneths föräldrar Linnéa och Gösta över. Våffelspecial fortsatte att säljas och i dag är den en klassiker som säljs i flera korvkiosker i Mellerud. Börsens gatukök är ett av ställena som serverar rätten.

– Folk ringer hit innan de kommer för att kolla om den går att beställa, säger Ersey Mollaogullari, servitör, och berättar att det är en favorit som går hem hos många, av såväl Mellerudsbor som besökare utifrån.

Vad tycker du om den?
– Den är god.

TTELA gav sig ut på stan i Mellerud för att ta reda på vad folk tycker om Våffelspecial. Vissa älskar den, andra vågar inte smaka och en tredje grupp är inte särskilt förtjust i att Mellerud förknippas med denna lite annorlunda rätt.
– Vi käkar för fan inte korv i våffla, säger en man vi möter.

”När jag får bestämma”
Våffla, lingonsylt, grillkorv, ketchup, senap och potatismos – där har du ingredienserna till en äkta Mellerud special. Och det är efter det receptet som Kenneth går. Han har dock flyttat från Mellerud och bor i dag i Kil, men även där kan man få en Våffelspecial.

– När jag får bestämma vad vi ska äta så blir det Våffelspecial. Vi äter det väl en två-tre gånger i månaden trots att jag mer eller mindre är uppfödd på det. Men det är lätt att laga och så är det gott. Vi har ett gammalt våffeljärn som verkligen har fått jobba under åren.

Vad är det som är så bra med en Våffelspecial?
– Det är smakupplevelsen det blir när man har en våffla i stället för det torra korvbrödet, säger Kenneth.

Vad är knepet för att få till den perfekta Våffelspecialen?
– Jag har ganska mycket socker i våffelsmeten. Det blir en bra brytning mot den lite salta korven och den sursalta senapen.