Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Vi köper saker vi behöver just nu

Badstrand, hängmatta och köpcentrum. Svenskarnas shoppingvanor förändras under sommaren och beror mycket på vädret. – Om det börjar regna vill folk ta sig från stranden för att handla, säger Michael Cronblom på Handelns utredningsinstitut.

När molnen hopas och skymmer den stekande solen är det kanske många som plockar ner en god sommardeckare från bokhyllan och tekokaren åker fram. Men även shoppingcentrumen märker av det skiftande svenska sommarvädret.

– Folk vill ha både och. De vill absolut ligga i hängmattan och läsa böcker men ibland vill de även komma till köpcentrum och se folk, äta på restaurang och shoppa lite grann, säger Michael Cronholm, konsultchef på Handelns utredningsinstitut (HUI).

Hur våra shoppingvanor ser ut varierar beroende på säsong enligt Michael Cronblom. Viss handel gynnas särskilt av att det är sommar.

– Generellt sett på sommartid handlar vi varor som vi behöver just nu. Dagligvaruhandeln har några viktiga månader nu. Vi köper mat att grilla och allt vad det innebär. Även bygghandeln går bra under sommaren. När folk har semester har de tid att renovera hemma och i fritidshuset, säger Michael Cronholm.

Värre ser det ut för handeln av så kallade sällanköpsvaror. Enligt Michael Cronblom köper vi färre elektronikvaror under sommaren. Även köpen av klockor och smycken minskar till förmån för varor att lägga på grillen. Att den handeln går sämre under sommaren har dock enligt Michael Cronblom en naturlig förklaring.

– Den huvudsakliga förklaringen till det är ju att just de branscherna är väldigt starka runt julen, men det handlar även om att folk väljer att lägga pengar på annat som mer har med semestern att göra, säger Michael Cronholm.

Hur vi väljer att lägga upp vårt shoppande beror också som sagt på vädret. Men vad som är gynnsamt väder för en del av handeln behöver inte vara det för en annan.

– Om det börjar regna vill folk ta sig från stranden för att handla, de kanske behöver ett regnställ. Om det tvärtom är väldigt mycket sol under en längre period kan det göra att folk tröttnar på stranden och vill uppleva något nytt. Då kanske de åker till ett köpcentrum och passar på att köpa nya badkläder, säger Michael Cronholm.

Vad är det som lockar med köpcentrum egentligen?

– Köpcentrumen har ett ökat utbud med allt från lekland till stora bra restauranger så det finns något för alla. Det blir en naturlig mötesplats att åka till och träffa och titta på folk, säger Michael Cronholm.