Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/9

Vilken härlig fest på Sanden

En dag på Sanden kan vara helt okey och den kan vissa dagar bli helt perfekt. Det sistnämnda stämde bra in på lördagens Aqua Blå-festival i Vänersborg.

Lite grådassigt väder på förmiddagen hindrar inte besökarna på Aqua Blå från att visa upp sitt allra bästa humör.

– Det blir häng med vänner och så ska vi dricka bärs, sa en glad Frida Nyblom, i beachvolleybollaget Jonna Thor.

Temperaturen stiger i takt med att solen visar sig över festivalområdet och spanskinfluerad musik strömmar ur högtalarna. Lustiga matchdräkter gör sitt intåg på beachvolleybollplanerna och vid fotbollsdarten gör Daniel Persson så gott han kan.

– Lyckades bara få 28 poäng och det krävs minst 60 för att få tävla om ett flak dricka. Nu blev jag sämst av oss tre som provade, det är prestige i det här, förklarar han med skärpa.

Under Aqua Blå anordnar många föreningar och organisationer aktiviteter av prova på karaktär. Vänersborgsbrottarna håller sig på den gulröda mattan och en bit bort visar Smilla Wulff och Eleonore Johansson hur taekwon-do går till.

– På nationaldagen ska vi tre försöka ta svart bälte, berättar Smillas mamma, Angela Wulff.

Uddevallabon Marcus Eliasson gör sig klar för uppvisning i trial med sin kraftfulla Beta på 300 kubik. Hinder som vanliga döda uppfattar som omöjliga att ta sig över, klarar han galant och med finess.

Det är första året han åker runt på uppvisningar sedan han slutade tävla på elitnivå.

– Det är kul att besöka event, det brukar upplevas som väldigt spektakulärt av åskådarna.

Andreas Johansson betraktar det hela med sonen Nikko Topp.

– Det är bara att åka hem och köpa en sådan motorcykel?

– Ja, blir svaret från sonen.

Vänersborgs segelsällskap tar med intresserade ut på en liten runda i Dalbosjön och när tidningen dyker upp stiger en möhippekvartett damer i land på vingliga ben. En av dem, Susanne Andersson, heter snart Brasen i efternamn.

– Vi har haft det fantastiskt, känt vinden i håret och saltet på kinderna, skrattar Michaela Maxe. Men skriv inte det för då blir jag mobbad på jobbet.

William Andersson och Leon Johansson smaskar på hamburgare.

– Vi har åkt karusell, tittat på kor och käkat. Nu ska vi snart gå hem.

Härligt festivalmatos lägrar sig över området och bredvid en uppblåst Arlako står en kalv och två kossor i en hage där lokala bönder visar upp sig.

Eva-Lotta Svensson med maken Lennart och sonen Tim kommer gående, där den senare har en jättelik klubba i handen och en mindre i munnen.

– Det är ett fint ställe kommunen har valt för Aqua Blå här på Sanden och trevligt för familjerna, säger Eva-Lotta.

Maj-Britt och Lars Alm strosar runt i vimlet tillsammans med Birgitta och Per Lindvall.

– Det är trevligt och så finns det något för alla åldrar. Arrangemangen håller hög kvalité och det finns intressanta kulturinslag, bättre reklam för staden kan det inte bli, säger Birgitta och Per Lindvall.