Herbert Diess och Jim Hacket inleder ett närmare samarbete. Arkivbild
Herbert Diess och Jim Hacket inleder ett närmare samarbete. Arkivbild

VW och Ford bygger pickuper gemensamt

Volkswagen och Ford tar de första stegen mot en allians. Till en början kommer bolagen att gemensamt utveckla pickuper i mellanklassen och skåpbilar för näringslivet.

ANNONS
|

Rykten om alliansen har förekommit under hela hösten och på tisdagen presenterade bolagens verkställande direktörer Herbert Diess och Jim Hacket detaljerna på en gemensam telefonkonferens under bilmässan i Detroit.

I ett första steg kommer samarbetet att inriktas på pickuper och skåpbilar som börjar lanseras 2022. Ford ska utveckla och bygga pickuper i mellanstorlek för båda bolagen liksom en större skåpbil för den europeiska marknaden. Volkswagen ska utveckla en ny skåpbil för stadsbruk.

Bättre rörelseresultat

Bolagen räknar med att alliansen kommer att resultera i förbättrade rörelseresultat från 2023.

- Över tid kommer den här alliansen att hjälpa båda företagen att skapa värde och att möta behoven hos våra kunder och hos samhället. Den kommer inte bara att öka vår effektivitet, utan också ge oss möjlighet att skapa nästa generation av mobilitet, säger Fords vd Jim Hacket.

ANNONS

- Volkswagen och Ford kommer att strama upp de gemensamma resurserna, utvecklingsförmågorna och de kompletterande marknadspositionerna för att ytterligare stödja våra miljoner kunder runt om i världen. Alliansen kommer också att bli en hörnsten i vår vilja att öka konkurrenskraften, säger VW:s vd Herbert Diess.

Ytterligare samarbete

Den nya alliansen innebär inte någon form av korsägande och ska övervakas av en kommitté ledd av Diess och Hacket.

De båda bolagen har också undertecknat en avsiktsförklaring som innebär att fler samarbetsområden, som till exempel självkörande bilar, elbilar och mobilitet ska utredas. Bolagen öppnar också för att samarbeta om fler modeller i framtiden.

TT

ANNONS