Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Utrikesminister Margot Wallström har träffat bland annat företrädare för kvinnoorganisationer under sitt besök i Afghanistan.

Wallström: Stora utmaningar för Afghanistan

Afghanistan står inför enorma utmaningar, med ett förvärrat säkerhetsläge. Sverige har en viktig roll i att fortsätta bevaka kvinnors och barns intressen, säger utrikesminister Margot Wallström på plats i Kabul.

Under sitt första besök i det krigshärjade landet som utrikesminister har Margot Wallström även besökt provinsen Herat. Hon har träffat representanter för både civilsamhället och myndigheterna.

Det viktigaste syftet med besöket är att visa Sveriges stöd för Afghanistans framtid säger hon. Och inte minst lyfta situationen för kvinnorna.

- Kvinnor ska inte bara vara representerade utan också synas i de delegationer som ska förhandla fred. Det är viktigt att det genomförs, det räcker inte med vackra ord, förklarar hon i telefon från Kabul.

Fortsätter till FN

Frågor om kvinnor, fred och säkerhet och barn i väpnade konflikter är också temat för ett möte i FN:s säkerhetsråd, dit den svenska utrikesministern fortsätter direkt från Afghanistan.

- Jag kommer att ta med mig gott underlag och många intryck till diskussionen om kvinnor, fred och säkerhet. Kvinnor vill inte bara ses som offer, de vill inte bara hänvisas till en viss sektor i samhället, de vill vara med, också som fredsmäklare.

Margot Wallström tänker också ta med sig en film som barn gjort om sin vardag.

- Vi träffade unga filmmakare i Herat. De har på ett fantastiskt sätt kunna beskriva vilka djupa spår det sätter i unga människor när vardagen är så fylld av hot, attacker och våld.

Utvisningar fortsätter

Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats, kanske framför allt i storstäderna, konstaterar Margot Wallström. På frågan om det borde få Sverige att ompröva beslutet att tvångsutvisa asylsökande som fått avslag till Afghanistan hänvisar hon till Migrationsverket.

- Det är Migrationsverket som gör en självständig och oberoende bedömning. Så ser vår lagstiftning ut och därför varken får jag eller ska jag lägga mig i Migrationsverkets bedömningar, säger hon.

Några officiella propåer om tvångsutvisningarna har inte framkommit under besöket, säger Margot Wallström. Hon har bland annat träffat Afghanistans president Mohammad Ashraf Ghani.