Susie Broquist Lundegård är senior rådgivare/projektsamordnare inom utbildning och lärande för hållbar utveckling på WWF.
Susie Broquist Lundegård är senior rådgivare/projektsamordnare inom utbildning och lärande för hållbar utveckling på WWF.

WWF stöttar skolor med Lärande för Hållbar Utveckling

Lärande för Hållbar Utveckling, LHU, bör enligt skolans styrdokument genomsyra allt. Men alla skolor har inte de rätta verktygen för att jobba med hållbarhet i undervisningen. Världsnaturfonden WWF erbjuder lärare och rektorer utbildningsmaterial, fortbildning och stöd för att utveckla skolans verksamhet.

WWF
|

Hållbar utveckling är en av vår tids största utmaningar. Den kräver att vi tänker om, tänker nytt och ständigt lär oss. Världsnaturfonden WWF har tagit fram fakta och inspiration för lärare som vill lära sig mer samt metoder och verktyg för att arbeta med lärande för hållbar utveckling. På deras hemsida hittar man massor av inspiration och där vänder man sig direkt till elever och till lärare och rektorer inom förskola, grundskola och gymnasium.

– Det svåra med detta är att LHU inte är ett ämne utan snarare ett ”hur”. Världen behöver delaktiga och engagerade samhällsmedborgare som kan hitta kreativa lösningar på komplexa problem och åstadkomma hållbara samhällsförändringar. Därför innefattar LHU inte bara utbildning i miljöfrågor utan också i bland annat demokrati, jämställdhet och ekonomi, säger Susie Broquist Lundegård, senior rådgivare/projektsamordnare inom utbildning och lärande för hållbar utveckling på WWF.

Susie Broquist Lundegård menar att man måste jobba ämnesövergripande med hållbarhetsfrågorna då de är komplexa och berör flera ämnen samtidigt. För att engagera eleverna behöver man också lyfta autentiska problem och genomföra projekt i samarbete med det omgivande samhället.

Ny digital utbildning för rektorer

På WWF har man sett att de skolor som lyckas bäst är de som har engagerade rektorer.

– Skolor där rektor prioriterar hållbar utveckling, lärarna får fortbildning och jobbar ämnesövergripande och elevinkluderande – det är de som lyckas bäst.

WWF håller just nu på att ta fram en digital utbildning för rektorer. Det blir en utbildning som ska stötta rektorer i hur man leder en skola för hållbar utveckling. Utbildningen innefattar filmer, föreläsningar av forskare, samtal med rektorer och lärare med mera.

– Vi kopplar också ett antal webbinarier till den här digitala utbildningen vilket gör att rektorer får möjlighet att knyta kontakter med andra inom professionen och även kan dela med sig av egna kunskap och erfarenheter.

Varför satsar ni så mycket på just utbildningsbiten?

– Relevant utbildning för barn och ungdomar är en av nycklarna för en hållbar värld. Lyckas vi inte göra dagens unga medvetna och handlingskompetenta kan vi inte nå de globala hållbarhetsmålen.