Zigiotti Olme ny i landslaget: "En chock"

Göteborgs Julia Zigiotti Olme är utropstecknet i Peter Gerhardssons senaste landslagstrupp. Arsenals Jessica Samuelsson är frågetecknet.

ANNONS
|

Högerbacken Jessica Samuelsson åkte på en fotskada i förra höstens VM-kvalmatch mot Ungern. I söndags gjorde hon sin första match från start efter skadan, i Arsenals cupmatch mot Lewes (seger 9–0).

Men ändå får hon inte plats i Peter Gerhardsson VM-trupp till höstens första träningslandskamper, mot Norge och Italien den 4 respektive 9 oktober.

- Det handlar mer om att jag vill ge henne lite mer tid i sitt klubblag så att hon får spela upp sig lite. Men hon kommer att vara högaktuell till novembersamlingen (Sverige möter England den 11 november). Men jag vet att det är en väldigt skicklig och bra spelare, så jag har inget behov av att titta på henne redan, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

ANNONS

Två debutanter

Rosengårds back Nathalie Björn är med i truppen igen – hon spelade sin senaste landskamp 2016 – och både Piteås målvakt Cajsa Andersson och Göteborgs anfallare Julia Zigiotti Olme, som kommer från spel med U23-landslaget, får chansen i A-landslaget för första gången.

- Det kom som en chock. Man har ju gått och hoppas på att man någon gång ska få chansen, men man har inte vågat hoppas för mycket. Jag är jätteglad att få chansen att visa upp mig damlandslaget, säger Julia Zigiotti Olme.

För Zigiotti Olme blir det lite extra speciellt att ställas mot Italien.

- Ja, jag är halvitalienare, min mamma kommer från Italien. Så det ska bli otroligt kul att möta dem.

Peter Gerhardsson imponeras av 20-åringen, som gick från Hammarby till guldjagande Göteborg i somras.

- Julia har varit en av Göteborgs bästa spelare i år, hon är spelskicklig och snabb, säger Peter Gerhardsson.

ANNONS

- När hon kom till Göteborg fick hon en position och en roll i laget som stämmer väldigt väl överens med hur vi också vill kunna använda henne i landslaget. Hon har väldigt bra egenskaper offensivt men är också väldigt energisk i sitt försvarsspel och jobbar väldigt, väldigt hårt.

Nio–tio landskamper

Sverige möter Norge i Helsingborg den 4 oktober och Italien i Cremona fem dagar senare. Det är de första av, enligt Gerhardsson, nio–tio träningslandskamper som Sverige ska spela inför VM i Frankrike nästa sommar.

- Norge är ett väldigt välorganiserat lag. Det kommer nog att bli en fysisk match, både löpmässigt och i närkampsspelet. Italien är kanske ett lag som vill spela lite mer, med fler passningar. Där får vi ett test mot vårt försvarsspel, om vi klarar av att pressa högt mot skickliga motståndare.

Tysklandsproffsen Fridolina Rolfö och Amanda Ilestedt finns inte med i truppen. Båda håller på att komma tillbaka från skador.

ANNONS

- Men jag hoppas att båda ska vara redo för matchen i november.

TT

Fakta: Sveriges trupp

Sveriges fotbollsdamer är klara för VM i Frankrike nästa sommar. Här är truppen till höstens första träningslandskamper, mot Norge i Helsingborg den 4 oktober och mot Italien i Cremona den 9 oktober:

Målvakter: Hedvig Lindahl, Chelsea, Zecira Musovic, Rosengård, Cajsa Andersson, Piteå.

Försvarare: Jonna Andersson, Chelsea, Mia Carlsson, Kristianstad, Magdalena Eriksson, Chelsea, Nilla Fischer, Wolfsburg, Hanna Glas, Eskilstuna, Anna Oskarsson, Linköping, Linda Sembrant, Montpellier, Nathalie Björn, Rosengård.

Mittfältare/anfallare: Kosovare Asllani, Linköping, Caroline Seger, Rosengård, Lina Hurtig, Linköping, Elin Rubensson, Göteborg, Julia Karlernäs, Piteå, Olivia Schough, Göteborg, Sofia Jakobsson, Montpellier, Stina Blackstenius, Montpellier, Mimmi Larsson, Eskilstuna, Anna Anvegård, Växjö, Nina Jakobsson, Piteå, Julia Roddar, Göteborg, Julia Zigiotti Olme, Göteborg.

ANNONS