Låta tre dagambulanser stå stilla är inget vi önskar

På TTELA:s insändarsida har det framkommit kritik och oro relaterat till att NU-sjukvården under sommaren behöver vakanssätta tre av cirka 25 ambulanser.

ANNONS
|

Replik

Svar på "Hur kan beslutet vara odramatiskt", 23 juni.

Orsaken är att medarbetare från ambulansen behövs i vården av covid-19-patienter, samtidigt som årets semesterperiod drar igång.

Detta har självklart inte varit ett enkelt beslut för sjukhusledningen. Inom ambulansverksamheten finns många medarbetare som också har bakgrund från anestesi- och intensivvård. De behövs nu för att bemanna intensivvården, som har ett utökat uppdrag på grund av covid-19. Tidigare somrar har NU-sjukvårdens intensivvårdsavdelning planerats för att bemanna sex IVA-platser. Sommaren 2020 planeras för 14 IVA-platser, det vill säga mer än en fördubbling.

Det får en direkt påverkan på ambulansverksamhetens möjligheter att bemanna ordinarie ambulansuppdrag, samtidigt som medarbetarna ska ha en välförtjänt sommarsemester.

ANNONS

En omfattande riskanalys kopplad till eventuella ambulansneddragningar är genomförd sedan tidigare. Den förordar neddragning av dagambulanser framför neddragningar nattetid. På dagtid finns tillgång till vårdcentraler, specialistmottagningar och kommunal vård som kan avlasta med bedömningar av patienter. Dessutom finns det på dagtid större möjligheter för omfördelning av ambulansresurser, om behov skulle uppstå.

Att låta tre dagambulanser stå stilla är givetvis inte något vi önskar, men just nu finns det inte tillräckligt med medarbetare för att kunna planera för att de ska vara igång.

Covid-19 påverkar alla delar av sjukvården, i det här fallet ambulanssjukvården. Beslutade förändringar kommer att påverka tillgängligheten. Andra alternativ, som att vakanssätta en dygnsambulans i stället för tre dagambulanser, hade däremot fått större påverkan.

Om behovet av personal i covid-vården minskar under sommaren kommer vi att kunna ompröva detta beslut. Hur smittspridningen utvecklas de kommande veckorna äger vi tillsammans, du och jag och alla andra, genom hur vi väljer att bete oss. Håll avstånd och skydda personer i riskgrupper! Då kommer pandemins påverkan på sjukvården att bli mindre.

Björn Järbur, sjukhusdirektör

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS