Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Det som nämns om överdödlighet är ett rent falsarium

Replik
Svar på ”Här i Vänersborg fattas viktiga beslut”, 3 mars.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vi, kommunalråd känner inte igen oss i er bild av tystnadskultur i Vänersborgs kommun. Budgetprocessen för verksamhetsåret 2022 är redan igång, där full insyn möjliggörs, och samtliga politiska partier har insynsplatser i budgetberedningens arbete. Varje år sker en uppräkning av resurser där lönekompensation ges centralt till samtliga verksamheter, inkluderat skol- och omsorgspersonal. Ni nämner i er insändare att Vänersborgs kommuns äldreboenden har en överdödlighet vilket är ett rent falsarium och som vi starkt vill dementera.

Påståenden i insändaren från ”tre myggor med stora öron” när det gäller ekonomin för våra nämnder stämmer inte heller. Varje år när vi fastställer anvisningar för arbetet med nästkommande budgetår, och ekonomisk plan för de två år som kommer därefter, så är verksamheterna även kompenserade för förväntad inflation. Utöver inflationskompensation och lönekompensation så har det tilldelats resurser varje år utifrån det förslag som får majoritet i Vänersborgs kommunfullmäktige.

(För 2021 så tilldelades verksamheterna ytterligare 29 miljoner kronor.)

Vänersborgs kommun har en hållbar ekonomisk situation med god ekonomisk hushållning där vi både värnar skattebetalarnas pengar och fördelningen till verksamheterna. Vi har en fortsatt utmaning i att prioritera kommande investeringar och att finansiera driften framöver. Den nu beslutade ramen för år 2022, som budgetberedningen arbetar vidare utifrån, ger kostnadstäckning för ökade hyreskostnader. Så här i Vänersborgs kommun fattas definitivt viktiga beslut och ni är välkomna att kontakta oss.

Benny Augustsson (S),

kommunalråd Vänersborgs kommun

Mats Andersson (C),

kommunalråd Vänersborgs kommun