Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Vi tar fajt för servicelinjerna!

Replik till ”Ska servicelinjerna läggas ner?”

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Självklart kommer vi socialdemokrater att ta fajt mot moderatstyrda Västtrafiks planer att lägga ner servicelinjerna i Trollhättan. Faktum är att vi redan tar den fajten, på alla tänkbara sätt.

När avtalet skrevs inför Västtrafiks övertagande av kollektivtrafiken i hela regionen – och med den skatteväxling som följde med avtalet – betonades behovet av servicelinjerna och dessa fanns därför med i avtalet. Nu ska avtalet skrivas om och Västtrafik vill göra stora förändringar i utbudet vad gäller trafiken i Trollhättan. Bland förändringarna finns borttagande av servicelinjerna. Även förutsättningarna för seniorkorten – det vill säga den gratis kollektivtrafik från 65 år som vi har i Trollhättan – står på Västtrafiks förändringslista.

Från Trollhättans stads sida är såväl den styrande S-V-MP-majoriteten som tjänstepersonerna i förvaltningen helt inriktade på att försvara och bevara servicelinjerna. Nyttan av dessa bussar kan inte nog betonas. Det är dessutom många som använder dem, vilket gör att det finns ekonomi i att behålla dem.

Men M-ledda Västtrafik har en annan syn på saken; de vill ha en regional ”likvärdighetsprincip” för alla 49 kommuner och alla kommuner har inte servicelinjer likt dem som Trollhättan har. Istället vill man införa flexlinjer, som dock inte kommer i närheten av den sträckning och tillgänglighet som dagens servicelinjer har.

Så, ”Gustav” kan vara helt lugn med att Socialdemokraterna i Trollhättan inte tänker vika ner sig mot M-ledda Västtrafik, vare sig vad gäller servicelinjerna eller seniorkorten. Det lovar vi!

Paul Åkerlund (S)

Kommunstyrelsens ordförande, Trollhättan