Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jiyan Behrozy: Lämna din våldsamma snubbe ensam i karantän

Ja, det är ju självaste fan att män blir än mer våldsamma i dessa virustider. På långt håll får vi rapporter om att Kina har tredubblade siffror i hemfridsbrotten. Och i Sverige befarar man att våldet mot kvinnor kommer öka drastiskt i samband med att många kvinnor lever i karantän, och därmed spenderas mer tid med makar och pojkvänner i hemmen.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Rent spontant tänker jag att om ens partner blir mer jävlig eller våldsam när man befinner sig i en global kris, där alla uppmanas att stanna hemma, då är det nog inte rätt person att planera sin framtid med. Eller ödsla tid på.

Det är ju i tider som kriser, pandemier och krig vi står inför ordentliga utmaningar och där vi faktiskt får många svar svart på vitt. Ett av dem kan vara frågan om ens partner är att räkna med i kristider.

Tanken är ju att man ska vara trygg med sin partner i tider där allt är osäkert, och man inte riktigt vet hur saker och ting kommer gå, vare sig för folkhälsan eller världsekonomin.

Vill påminna och uppmana kvinnor om att alltid ha ett eget kapital, eller "fuck off-kapital" som det kallas, sparade på sitt konto för att sticka den dag man behöver lämna i en otrygg miljö. Som när man till exempel befinner sig i en ohållbar situation med sin partner.

Det här sa enhetschef för enheten mot våld i nära relation, Gerd Holmgren, till TTELA under veckan: "Vi har märkt av att trycket på hjälpsökande ökar oerhört efter helger, och vi är djupt oroade över vad som kommer efter den här krisen."

Därför välkomnar jag regerings 100 miljoner kronor extra till organisationer som jobbar med våldsutsatta kvinnor och barn.

"I tider av kris riskerar utsatta grupper att fara ännu mer illa", sa jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

LÄS MER: Ökat stöd till utsatta barn och kvinnor

Pengarna ska fördelas mellan kvinno- och tjejjourer, barnrättsorganisationer och organisationer som jobbar med integration och segregation. Även de som jobbar mot våld med hbtq-personer och hedersrelaterat våld och förtryck får del av pengarna.

Det finns alltid hjälp att få även om den hjälpen inte är det optimala man har tänkt sig, när man befinner sig i en svår situation. Det viktigaste är att ta till sig modet att ta det allra första steget. Man är alltid starkare än man tror.

Som sagt, kristider sätter många på prov. De som hellre försvårar situationen än underlättar och betryggar kan gott vara utan partner till de växt ifrån sina dåliga beteenden.