Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jiyan Behrozy: Om du vet något om fritidsgårdsbranden

Tala då om det för polisen. Det ska inte finnas någon stolthet i att låta bli att tala om för polisen vad som kan ha hänt, om du vet något, Branden hade kunnat sluta riktigt illa, med dödsfall. Det hade kunnat vara du eller någon i din närhet, kanske ett syskon, som rykte med i branden.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Även jag blev fåordig och totalt mållös när jag nåddes av nyheten om att Lexingtons fritidsgård på Lextorp i Trollhättan totalförstördes i en, vad polisen utreder som grov mordbrand.

LÄS MER: Lexington i aska och ruiner

Vad en fritidsgård kan betyda för ungdomar tycker jag Tommy Svensson, förvaltningschefen på Kultur- och fritid beskrev väldigt bra: "Det kan vara först flera år efteråt som ungdomar berättar att erfarenheter som de gjort på fritidsgården har varit livsavgörande. Det är då man får ett kvitto på hur mycket den betytt"

Jag har i flera år jobbat nära både fritidsledare, kulturchefer och andra aktörer runtomkring barn- och ungdomsverksamheter. Det är svårt att beskriva betydelsen av deras arbete. Det är ovärderligt. Kultur- och fritidsarbetare är bland de viktigaste samhällsbärarna vi har i barn och ungas liv.

LÄS MER: Bedrövad kulturchef efter branden på Lextorp

När Oxhagens fritidsgård i Örebro förstördes i en anlagd brand 2016 tog det ett år innan de nya lokalerna kunde öppnas. Under tiden som man renoverade och återställde den nya fritidsgården fick fritidspersonalen ofta frågor från ungdomar som undrar när fritisgården ska öppna igen. Ivriga att få ha en mötesplats där man kan hänga med sina kompisar och fin personal igen, som finns där för dem.

Våga berätta

Det här kommer bli en tråkig och dyster period för ungdomarna på Lextorp, nu när deras mötesplats är borta, på grund av vad man tror kan vara en anlagd brand. Högst troligast någon med mycket bristande konsekvenstänk för både sig själv och människor i sin närmiljö.

Det ungdomarna och personalen står inför nu är att hitta ett nytt sätt att umgås och verka på. Att fortsätta vandra vägen framåt tillsammans. Och förhoppningsvis finns det ungdomar och människor därute som kan ha kännedom om vad som har hänt.

Det är i nuläget väldigt viktigt att polisen får veta precis vad det är som har hänt. Eller vem som kan ha anlagt branden. Ingen bör komma undan med en så hemsk handling som kunde ha slutat mycket tragiskt, i dödsfall. Och en ny fritidsgård som kostar enorma summor pengar att återställa. Om du vet något, ta mod och våga berätta! Kom ihåg att du alltid har rätt att vara anonym.