När du skriver att 25 procent av Trollhättans befolkning får en försörjning från något annat än lönearbete - då är du minsann ute och cyklar, menar debattören.
När du skriver att 25 procent av Trollhättans befolkning får en försörjning från något annat än lönearbete - då är du minsann ute och cyklar, menar debattören. Bild: Jessica Gow/TT

Arbetslöshetssiffror som är baserade på skev statistik

När du skriver att 25 procent av Trollhättans befolkning får en försörjning från något annat än lönearbete - då är du minsann ute och cyklar, menar debattören.

ANNONS
|

Replik på ”Skillnad på arbetslösa och arbetslösa”.

Cecilia, det förvånar mig att du som riksdagskandidat och ledande M-politiker i Trollhättan inte kan skilja på arbetslösa och de som får sitt uppehälle på annat sätt. Jag diskuterar gärna arbetsmarknadspolitik med dig.

Du skriver i din replik till mig att det “borde ligga i mitt intresse som politiker hur många som faktiskt arbetar…”. Det är förmodligen det enda som jag kan instämma med i din replik. För när du skriver att 25 procent av Trollhättans befolkning får en försörjning från något annat än lönearbete - då är du minsann ute och cyklar.

ANNONS

Dina siffror baseras på skev statistik. Siffrorna mäter inte huruvida man kan försörja sig eller inte - de mäter enbart hur många som tjänar mindre än 15 500 kronor brutto i månaden. I den gruppen ingår nästan alla studenter, en stor del föräldralediga, personer som gått ner i arbetstid under småbarnsåren och en hel del som gått i förtidspension eller i vanlig pension före 65. Om man räknar bort studenterna så lever, enligt SCB:s siffror, en tredjedel av dem som tjänar 15 500 eller mindre i månaden framför allt på eget arbete. De är till exempel springvikarier i äldrevården eller gigarbetare som kör matleveranser och apptaxi.

Vissa är nyutexaminerade som börjat jobba under året. En del av dem är också kvinnor som jobbar deltid, med eller mot sin vilja. Varför skriver du således att ensamstående mammor som jobbar deltid inte kan försörja sig själva? Är det representativt för din och M:s syn på dessa kvinnor? Intressant i sådana fall.

Vi har ett problem med utanförskap och att allt för många har svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Jag ser dock inte hur vi når en lösning när du buntar ihop studenter och föräldralediga med de som på riktigt saknar ett arbete att gå till.

ANNONS

Något som också är värt att nämna är att sysselsättningen i Sverige ökar - framförallt för utrikes födda. Och 83 procent av de som är sysselsatta arbetar mer än 35 timmar i veckan. Så, bespara mig gärna en förklaring varför ett mått på sysselsättning skulle vara missvisande - för det är det inte.

I Trollhättan har antalet individer som erhåller försörjningsstöd mer än halverats sedan 2014 - från 2 921 till 1 450 individer (siffror från 2021). Från 2018 till 2021 handlar det om 26 miljoner kronor. Pengar som kommunen nu kan använda för att fortsätta rusta människor för arbete. Dina och (M):s förslag med bidragstak och sänkta lägstalöner är ju således ett slag i luften - låglönejobben räknas ju enligt din definition inte som självförsörjning. Att det alltid ska löna sig att arbeta än att gå på bidrag är vi överens om och det gör det idag. Vi socialdemokrater fortsätter att ta Trollhättan och Sverige framåt!

Elliot Blixt,

ordförande SSU Trollhättan

ANNONS