Frej hänvisar också till att vi i Vänsterpartiet skulle ha uttryckt att Israel får skylla sig själva. Detta är naturligtvis helt felaktigt, menar debattören.
Frej hänvisar också till att vi i Vänsterpartiet skulle ha uttryckt att Israel får skylla sig själva. Detta är naturligtvis helt felaktigt, menar debattören. Bild: Ariel Schalit

Frej – du ger uttryck för en stor historielöshet

Att vi från majoritetens sida valt att inte flagga för Israel är inget partstagande för någon sida i konflikten, menar Peter Spjuth, Vänsterpartiet, Lilla Edet.

ANNONS
|

Replik på ”Kan inte annat än att ifrågasätta majoritetens värdegrund”.

Frej Dristig skriver i sitt inlägg att han ifrågasätter majoritetens värdegrund i Lilla Edet när det gäller konflikten mellan Israel och Palestina. Frej hänvisar också till att vi i Vänsterpartiet skulle ha uttryckt att Israel får skylla sig själva. Detta är naturligtvis helt felaktigt och vi fördömer Hamas terrordåd som vi fördömer andra terrororganisationer. Att vi från majoritetens sida valt att inte flagga för Israel är inget partstagande för någon sida i konflikten. Riksdagens talman har också en bestämd uppfattning i frågan att inte flagga och vi följer denna linje.

ANNONS

Israel har naturligtvis rätt att försvara sig och reagera på det våld som de utsatts för, men detta måste vara i proportion enligt internationella folkrättsprinciper. Israel har en tradition att besvara våld mot staten ”stenhårt” och då gäller inte ett öga för ett öga. Israel är en oerhört stark militärstat som har kärnvapen och har genom sin retorik i den pågående konflikten uttalat att de ”ska utplåna Hamas” och på det sättet öka nationens säkerhet.

Den palestinska befolkningen på Gaza som uppgår till 2,3 miljoner finns på en yta som är fyra mil lång och cirka åtta kilometer bred. Palestina har under lång tid varit utsatt för Israelisk blockad och saknar för tillfället vatten, el och fundamentala nödvändigheter för att bedriva sjukvård. När Israel nu uppmanar befolkningen i Gaza City att lämna sina hem, har de egentligen ingenstans att ta vägen.

Konflikten har sitt ursprung i bildandet av staten Israel och vi har sett återkommande konflikter med stort humanitärt lidande. Frej, du ger uttryck för en stor historielöshet i din insändare. Avslutningsvis vill jag säga att konflikten måste få ett snabbt slut och den löses inte med vapenmakt, tror fortfarande på en tvåstatslösning.

Peter Spjuth

Vänsterpartiet, Lilla Edet

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS