Hus hyresbostad bostadsrätt lägenhet
I rapporten Fem myter om hyresreglering undersöks det faktiska utfallet av olika typer av bostadsmarknader, uttrycker skribenter. Bild: Karl af Geijerstam

Låt inte myter stå i vägen för en seriös bostadspolitik

Många i Sverige tror att andra länder har en bättre bostadsmarknad eftersom den inte är reglerad. Men är det verkligen så? frågar sig skribenter.

ANNONS
|

Replik på ”Hyresgästföreningen bidrar med myter som hotar hyresrättens framtid”.

Det finns få saker i bostadspolitiken som väcker så starka känslor som hyresreglering. Hyresregleringar får ofta skulden för brister som egentligen hänger samman med en obalanserad och underfinansierad bostadspolitik. Många i Sverige tror att andra länder har en bättre bostadsmarknad eftersom den inte är reglerad. Men är det verkligen så?

I rapporten Fem myter om hyresreglering undersöks det faktiska utfallet av olika typer av bostadsmarknader. Rapporten visar att det inte finns någon tydlig koppling mellan att ett land har låg reglering och en bostadsmarknad som presterar bättre på de punkter vi har undersökt.

ANNONS

Vi noterar att representanterna från Fastighetsägarna inte har någonting att invända mot rapporten i sak, varken metod, urval av länder eller de slutsatser som presenteras. Men de väljer ändå att vifta bort den som oseriös. Vi förstår att slutsatserna är besvärande för Fastighetsägarna då den slår hål på myter som används flitigt i debatten. Men att ni inte gillar rapportens slutsatser betyder inte att den är oseriös.

Debatten om hyressättningen har under lång tid kommit i vägen för en seriös diskussion om våra bostadspolitiska utmaningar. När avregleringens påstådda effekter kan avfärdas som myter återstår att ta tag i de problem som verkligen hindrar Sverige från att ha en fungerande bostadsförsörjning.

Agnetha Andersson,

ordförande Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg,

Linda Borg,

ordförande Hyresgästföreningen MittVäst

ANNONS