Beredd. Det är först när strömmen går som man inser hur sårbara vi är, skriver debattörerna.
Beredd. Det är först när strömmen går som man inser hur sårbara vi är, skriver debattörerna. Bild: Kallestad

När strömmen går är Du då förberedd?

Det är först när strömmen går som man inser hur sårbara vi är. Det krävs ganska lite för att klara ganska mycket. Att alltid ha vatten på flaska för nödsituationer, att ha kontanter och konserver är en bra bas.

ANNONS

Det talas mycket om det kontantfria samhället vilket är en farlig väg att gå.  När det är strömlöst är kontanter enda sättet att kunna handla. Ta ut pengar i en uttagsautomat, swisha eller betala med funkar inte.

Storstäder är mer sårbara än landsbygd, samhället är uppbyggt för att vi ska ha minimal lagerhållning eftersom det är kostnadseffektivt.

När Antonio Guterres, FN generalsekreterare  talade tidigare i år ansåg han att det största hotet vi står inför är ett cyberkrig i ett globalt perspektiv, cyberkrigsföring mellan olika länder finns redan idag. Konsekvenser av detta är att ström, kommunikation, infrastruktur samt bränsleförsörjning slås ut helt eller delvis.

Vi moderatkvinnor förespråkar att medborgare krisplaceras som ett led i att säkerställa samhällsresurser. En krisplacering ska vara frivillig för svenska medborgare från 16 års ålder. Erhålla relevant utbildning. Man ska då kunna anmäla sitt intresse där man redogör för sin kompetens, vad man kan bidra med etcetera. Blir på så vis en resurs för professionen för att frigöra sin tid för fokus på det akuta. Vi moderatkvinnor anser att det är en rimlig väg att gå med tanke på olika förändringar i samhället. Utsatthet och potentiella hot genom cyberattacker eller andra aktiviteter iscensatta av främmande makt  etcetera eller naturkatastrofer förändrar omvärldsanalysen .

ANNONS

Vi moderatkvinnor anser att samhället och varje medborgare måste vara förberedd på en kris. När strömmen går och vi blir stående utan bland annat vatten så kommer vatten och övrig dryck sälja slut på några timmar. Vi anser att alla hushåll bör ha ett krispaket där det ingår vatten, konserver, kontanter, mediciner etcetera.

Vi moderatkvinnor ställer också frågan - är Du förberedd?

Linda Jansson (M)

Ordförande Moderatkvinnorna Västra Götaland Norra Valkretsen

Regionfullmäktigekandidat

Carin Ramneskär (M)

Oppositionsråd Uddevalla

Moderat kandidat i höstens val

Åsa Wackelin (M)

ordförande  civilförsvar och krisberedskap Moderatkvinnorna

Har du synpunkter på insändaren? Eller vill du tycka till om något annat? Använd vårt insändarformulär eller läs mer om hur man gör här.

ANNONS