orättvist för 57:orna
Jag såg fram emot att från och med det här året få den lägre inkomstskatten för pensionärer. Men tji fick jag med nästan 3 000 kronor högre skatt i månaden, menar skribenten. Bild: JESSICA GOW / SCANPIX

Orätt att vi 57:or straffbeskattas

Jag såg fram emot att från och med det här året få den lägre inkomstskatten för pensionärer. Men tji fick jag med nästan 3 000 kronor högre skatt i månaden, menar skribenten.

ANNONS
|

På många håll uppmärksammas den orimliga straffbeskattning av oss 57:ornas pension under 2023, som här:

Replik på ”MP: Slopa momsen på bröd och mjölk” och ”Joakim Broman: Hellre sunda skatter än osunda bidrag”.

Jag känner frustrationen över denna skatteblunder växa. Med sjukersättning på deltid som slutade när jag fyllde 65 år och uppsägningslön anpassad till att kunna "valsas ut" till 65-årsdagen var jag tvungen att börja mitt pensionsuttag i fjol då riktåldern för pension var 65 år.

Jag såg fram emot att från och med det här året få den lägre inkomstskatten för pensionärer. Men tji fick jag med nästan 3 000 kronor högre skatt i månaden än pensionärer födda 56 och tidigare. Riktåldern är visserligen höjd till 66 i år, men i fjol var den 65 och lagt kort borde ligga!

ANNONS

Jag hoppas innerligen att riksdagen och regeringen håller 57:orna skadeslösa och på detta sätt stoppar ett växande politikerförakt. Viktigt är även att förhindra en upprepning av samma situation för 59:orna under 2026 vid nästa höjningen av riktåldern, då till 67 år.

Och när jag redan är i farten: en ytterligare skatteskvader är trafikförsäkringsskatten, dess avskaffande är mera miljöriktigt än sänkta fossilskatter.

Thorsten Schütte

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS