Detta krävs för att återstarta R1 och R2?
Artikeln ger på det viset intrycket att industrin inte velat satsa på kärnkraft, menar Dag Kihlman. Bild: Dick Gillberg

Pinsamma halvlögner från Centern

Sanningen är att lagstiftningen satt ett maxtak på antalet reaktorer, så visst får man bygga ett nytt verk, menar Dag Kihlman.

ANNONS
|

Replik på ”Ett nej till ny vindkraft är också nej till lägre elpriser”.

Centerpartiet går i en insändare ut och vältrar sig i en serie lögner om sin inverkan på kärnkraftens avveckling i Sverige. Till att börja med påstår man att nya reaktorer kunnat byggas från 2009 för den som velat betala. Sanningen är att lagstiftningen satt ett maxtak på antalet reaktorer, så visst får man bygga ett nytt verk, men bara om man river ett gammalt. Artikeln ger på det viset intrycket att industrin inte velat satsa på kärnkraft.

Sedan påstår man att kärnkraften ”går med förlust vilket är tydligt i Vattenfalls senaste bokslut”. Lite märkligt med tanke på att bokslutet för 2023 inte skriver något om denna förlust. Tvärtom läser vi: ”Det är glädjande att regeringen i slutet av året lanserade en färdplan för ny kärnkraft i Sverige”. Sannolikt har artikelförfattarna missat att se på ”senaste bokslut” och tittar i stället på årsredovisningen för 2022.

ANNONS

Om vi då ser på årsredovisningen 2022 så tyngs den med drygt 24 miljarder i förlust på ”energiderivat avseende framtida elproduktion”. Vad som hände 2022 var att Ringhals 4 var avstängd över sommaren för normalt underhåll. I samband med återstart satte man på elpatroner i en tryckbehållare utan att ha fyllt densamma med vatten, en sak varenda rörmokare vet att man inte ska göra. Sedan var Ringhals 4 ur drift fram till slutet av mars 2023.

Att en så stor produktionsanläggning var ur drift samtidigt som man på förhand sålt el som inte kunde levereras innebar givetvis förluster, i synnerhet som elpriserna på den öppna marknaden steg kraftigt 2022. Förlusterna kan delvis skyllas på Putin, klanteriet i Ringhals samt den rödgröna rörans kärnkraftspolitik. Centern har nämligen genom sin politik medverkat till att antalet kärnkraftverk dragits ned samtidigt som effekten på kvarvarande verk har ökats. Det betyder att systemet blir mycket mer känsligt för en störning. Hade Ringhals 1 och 2 inte tagits ur drift 2020 och 2019 hade förlusten av Ringhals 4 varit lättare att parera.

Centerpartisterna utnyttjar alltså ett mycket speciellt år, som på alla sätt är ett undantag, och använder det året för att uttala sig om kärnkraften generellt. Detta är grovt ohederligt. Samtidigt försöker man framställa det som om solkraft och vindkraftverk är lönsamma. Sanningen är att vindkraftsbolag gör mycket blygsamma resultat trots att de är subventionerade av energimyndigheten via elcertifikat. Europas största vindkraftspark, Markbygden i Piteå, har till exempel ansökt om rekonstruktion för att undvika konkurs.

ANNONS

Centerns insatser för att försvaga svensk kraftförsörjning är allmänt kända och det förbättrar inte direkt Centerns anseende när partiet går ut med halvlögner. Sanna miljövänner vet att för att klara klimatet behöver vi såväl kärnkraft som vindkraft och solenergi. Denna miljöpolitik förs idag i Sverige genom en borgerlig regering stödd av SD. Centern är inte längre relevant.

Dag Kihlman

ANNONS