rött kött hälsosamt
Rött kött är väldigt hälsosamt. Så ät en sammansatt kost eller för att bli av med insulinresistens och metabolt syndrom som många i västvärlden lider av så dra ner på kolhydraterna, menar signaturen. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Rött kött är hälsosamt – ät en sammansatt kost

Jag har inte påstått att växter känner smärta, jag påstod att växter producerar ämnen för att inte bli uppätna, gifter med mera, menar signaturen.

ANNONS
|

Replik på ”Omfamna de positiva hälsoeffekterna av växtbaserad livsstil

Hej, tack för er uppföljning på min insändare om riskerna med helt växtbaserad kosthållning. Jag har inte påstått att växter känner smärta, jag påstod att växter producerar ämnen för att inte bli uppätna, gifter och antinutrienter som inte är hälsosamma och det säger ni också i ert svar.

Sedan påstår ni att växtbaserad kost inte leder till näringsbrist, ni hänvisar till någon ospecifierad forskning att detta är en myt. Då ska jag som kontrast hänvisa till forskning som stödjer mitt påstående.

I texten finns länkar till den publicerade undersökningen.

ANNONS

Ni påstod sedan att vitamin B12 finns i animaliska produkter på grund av tillskott som djuren får, det stämmer för gris och fågel medan B12 produceras av bakterier i nötkreaturens våm när det har tillräckligt med mineralet kobolt i deras foder. Så det är endast kalvar som tillfälligt kan behöva B12 tillskott.

Ni skrev att "Hög konsumtion av animaliska produkter kopplas till allvarliga folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom och tjock- och ändtarmscancer." Detta är däremot en seglevad myt.

Rött kött är väldigt hälsosamt. Så ät en sammansatt kost eller för att bli av med insulinresistens och metabolt syndrom som många i västvärlden lider av så dra ner på kolhydraterna, kanske till och med prova LCHF, Keto eller Carnivore. Ät gärna grönsaker och nötter men glöm inte kött, ägg och mjölk. Framförallt barn måste äta näringsrika animaliska produkter och fisk med omega-3. Tänk på att kolhydrater med sitt insulinpåslag ger er insulinresistens som medför många hälsoproblem, så dra ner på socker och kolhydrater.

Hälsomedveten

Källor: ”Research Shows Vegan Diet Leads to Nutritional Deficiencies, Health Problems; Plant-Forward Omnivorous Whole Foods Diet Is Healthier”, Saint Luke´s.

”Red meat is not associated with heart disease, cancer, or early death”, Diet Doctor.

ANNONS

”Färre kolhydrater - bättre insulinkänslighet på bara en dag”, Diabetesportalen.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS