Vi tar fajt för servicelinjerna!

Replik till ”Ska servicelinjerna läggas ner?”

ANNONS
|

Självklart kommer vi socialdemokrater att ta fajt mot moderatstyrda Västtrafiks planer att lägga ner servicelinjerna i Trollhättan. Faktum är att vi redan tar den fajten, på alla tänkbara sätt.

När avtalet skrevs inför Västtrafiks övertagande av kollektivtrafiken i hela regionen – och med den skatteväxling som följde med avtalet – betonades behovet av servicelinjerna och dessa fanns därför med i avtalet. Nu ska avtalet skrivas om och Västtrafik vill göra stora förändringar i utbudet vad gäller trafiken i Trollhättan. Bland förändringarna finns borttagande av servicelinjerna. Även förutsättningarna för seniorkorten – det vill säga den gratis kollektivtrafik från 65 år som vi har i Trollhättan – står på Västtrafiks förändringslista.

ANNONS

Från Trollhättans stads sida är såväl den styrande S-V-MP-majoriteten som tjänstepersonerna i förvaltningen helt inriktade på att försvara och bevara servicelinjerna. Nyttan av dessa bussar kan inte nog betonas. Det är dessutom många som använder dem, vilket gör att det finns ekonomi i att behålla dem.

Men M-ledda Västtrafik har en annan syn på saken; de vill ha en regional ”likvärdighetsprincip” för alla 49 kommuner och alla kommuner har inte servicelinjer likt dem som Trollhättan har. Istället vill man införa flexlinjer, som dock inte kommer i närheten av den sträckning och tillgänglighet som dagens servicelinjer har.

Så, ”Gustav” kan vara helt lugn med att Socialdemokraterna i Trollhättan inte tänker vika ner sig mot M-ledda Västtrafik, vare sig vad gäller servicelinjerna eller seniorkorten. Det lovar vi!

Paul Åkerlund (S)

Kommunstyrelsens ordförande, Trollhättan

ANNONS