Fredrik Hofflander skriver om TTELA:s julklappsinsamling.
Fredrik Hofflander skriver om TTELA:s julklappsinsamling. Bild: Sara Johari

Jag tänker bidra med en klapp – gör det du också!

Nästa vecka samlar vi in julklappar till människor som har svårt att fixa egna. Inget skulle göra mig gladare än om många av er vill vara med och hjälpa till. Själv har jag redan bestämt mig för vad jag ska bidra med.

ANNONS
|

Det var två dagar före julafton och kontrasterna kändes nästan bisarra. Där satt jag – ung reporter på en nystartad tidning, mätt efter lunchen, i ryggsäcken en nyinköpt Aladdin-ask tänkt till familjens julfirande.

Mitt emot mig satt Ara.

Han hade kommit till Sverige som flykting, sökt uppehållstillstånd, fått avslag. Kanske rätt, kanske fel – det visste jag inte.

Hur god skulle hans jul bli?

Intervjun handlade om hans val att strunta i det där avslaget och i stället leva som gömd och papperslös. Jag ställde de självklara frågorna om rimligheten i att nonchalera väl utredda och kanske helt korrekta myndighetsbeslut. Ara berättade om sin genuina övertygelse att han skulle dö om han återvände till hemlandet. Och om hur han tog tillfälliga, uselt betalda svartjobb för oseriösa arbetsgivare och om hur han sov där han kom åt – i bästa fall hos någon kompis, i sämsta fall utomhus.

ANNONS

”God jul”, sa Ara när vi skildes åt. På väg till bilen funderade jag på hur god hans jul egentligen skulle bli.

TTELA samlar in julklappar

Minnet av Ara kommer tillbaka till mig när jag nu, nästan 20 år senare, sitter tillsammans med kollegorna här på TTELA och planerar vår traditionsenliga julklappsinsamling. För dig som inte har koll på konceptet så fungerar det så här: Alla som vill vara med kommer till våra redaktioner i Trollhättan (Drottninggatan 7, onsdag 7 december klockan 16–18) eller Vänersborg (Hamngatan 3, torsdag 8 december klockan 16–18) och lämnar över inslagna presenter.

Det kan vara till exempel barnkläder och leksaker, nya eller åtminstone i nyskick. Det kan vara ett presentkort på en lokal restaurang. Eller något annat som har potential att sprida glädje.

Röda korset tar hand om presenterna

När insamlingstimmarna är över vänder vi oss till våra vänner i Röda Korsets lokalavdelningar. De ser till att klapparna når fram till människor som behöver dem som allra bäst. Mottagarnas berättelser och bakgrunder skiljer sig förstås mycket åt. De allra flesta är inte alls som Ara utan har sina alldeles egna historier.

Men gemensamt för dem alla är att de av olika skäl har svårt att lösa julklappar på egen hand.

Inget skulle göra mig gladare än om vi fick ihop riktigt, riktigt många fina paket när vi ses på onsdag och torsdag i nästa vecka. Själv tänker jag gå ner till Max i Odenhuset och inhandla ett presentkort, slå in i papper och lägga i presenthögen. Du har säkert andra, lika bra idéer. Välkommen att vara med!

ANNONS

LÄS MER:Dags att #görajulskillnadhär – så skänker du en julklapp

LÄS MER:Nu har läsarnas julklappar nått ut

ANNONS