Kortlivat samarbete. Daniel Helldén och Märta Stenevi under en pressträff på Miljöpartiets kongress i november.
Kortlivat samarbete. Daniel Helldén och Märta Stenevi under en pressträff på Miljöpartiets kongress i november. Bild: Christine Olsson / TT

Karl af Geijerstam: Miljöpartiet behöver en mer dynamisk duo

Märta Stenevi avgår som språkrör för Miljöpartiet, fyra månader före det viktiga valet till Europarlamentet. Tajmingen kunde inte vara sämre ur partistrategisk synvinkel.

ANNONS
|

Under fredagen meddelade Märta Stenevi att hon avgår som språkrör för Miljöpartiet. Med tanke på vad som hänt under hösten och vintern är det lätt att förstå.

I höstas valdes Daniel Helldén som nytt manligt språkrör. Även om Märta Stenevi utåt har hållit masken var det uppenbart att Helldén inte var hennes favoritkandidat. Helldén valdes dessutom med minst möjliga marginal – en röst. Politiskt har Helldén uppfattats som pragmatisk, eftersom han samarbetade med allianspartierna i Stockholm. Samtidigt är Helldén en klassisk miljöparti-politiker som i sitt installationstal sade nej till både gruvor och kärnkraft. Stenevi å andra sidan står för det parti som vi sett det senast decenniet: samarbete till vänster och breddat politiskt fokus på bland annat migrationsfrågan.

ANNONS

Märta Stenevi blev sjukskriven

Daniel Helldén och Märta Stenevi har inte framstått som en harmonisk duo. De hann dessutom inte ens arbeta tillsammans så mycket innan Märta Stenevi blev sjukskriven för några veckor sedan. Då meddelade hon att hon var sliten på grund av händelser i familjen men också på grund av "alla spekulationer och läckor inför vår kongress".

Under hösten kom rapporter om den dåliga arbetsmiljön på partiets riksdagskansli. Ett mejl från facken Unionen och Saco som skickades till partiets valberedning beskrev arbetsmiljön som ”ohållbar”. Tjänstemän upplevde ett "stort lidande" och boven i dramat var enligt brevet Märta Stenevi och hennes ledarstil.

Nu lämnar hon språkrörsposten med motiveringen att partiet inte kan ha en ledare som är i limbo och att hon ”behöver fokusera på att må bra igen, bli en bra mamma och en trevlig sambo”. Enligt SVT och andra källor är det dock på grund av en intern rapport som kritiserar hennes ledarskap.

Dålig tajming för nytt språkrörsval

Partistrategerna kan inte vara nöjda med Stenevis tajming. Bara tre månader efter en ordinarie kongress måste partiet återigen genomgå en process med att leta fram kandidater och välja ett nytt kvinnligt språkrör. Detta sker då det är bara fyra månader kvar till valet till Europaparlamentet. Det blir svårt för ett parti att hålla fokus på både den interna processen och att kampanja för att behålla sina tre mandat i parlamentet.

ANNONS
Emma Nohrén förlorade mot Märta Stenevi år 2019.
Emma Nohrén förlorade mot Märta Stenevi år 2019. Bild: Lasse Edwartz

Miljöpartiet har historiskt alltid gjort bra val till Europaparlamentet. År 2019 fick partiet 11,52 procent av rösterna, vilket ska jämföras med de nuvarande opinionssiffrorna där partiet vippar på riksdagens fyraprocentsspärr. Valet är politiskt viktigt för partiet och man har högprofilerade politiker som Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren. Ett nytt språkrörsval kunde nog inte kommit vid en sämre tidpunkt.

Emma Nohrén är en stark kandidat som nytt språkrör

Frågan är vem som ska bli nytt kvinnligt språkrör? I riksdagsgruppen finns flera kända politiker, bland andra vice gruppledare Annika Hirvonen och fd kulturministern Amanda Lind. Men en stark kandidat borde vara riksdagsledamoten Emma Nohrén från Lysekil. Hon var föreslagen som partisekreterare år 2019, men utmanades då av Märta Stenevi som vann omröstningen. Nu är hon ordförande för miljö- och jordbruksutskottet. Varför inte ta en chans till revansch?

LÄS MER:Märta Stenevi avgår som språkrör

LÄS MER:Uppgifter: Stenevi vägrade pressträff med Helldén

LÄS MER:Helldéns första tal: Tacksam och ödmjuk

ANNONS