Therese McDonald: Min guide: Svenskar om sommaren – så gör vi

Sommaren är officiellt här när Valborg sagt adjö och maj nu gör entré.

ANNONS
|

Vi är ett folk som älskar värmen och romantiserar kommande period starkare än den förtjänar. Det är lite som att den svenska hjärnan gör ctrl+alt+delete från maj och sedan långsamt väckes i september.

Hela landet sjappar igen och hur tröstlöst du än skriker på barrikaderna om hur galet det är att Sverige går i barndom så blir du ändå överkörd. Det är bara att omfamna skiten oavsett om du tycker det är fullständigt horribelt eller inte. Därför får ni nu en guide som heter: ”Svenskar om sommaren – så gör vi”.

• Att sitta utomhus är ett säkert kort. Även om vädret är piss och vinden blåser kuling spikar vi fast oss på uteserveringarna med dryck, tilltugg och vita byxor i ankelhöjd. Ingen bryr sig om att regnet smattrar som popcorn i en gryta mot parasollet? Den smolken vänder vi lätt med skämt om svensk sommar och trycker ledigt ihop oss för en gruppbild där sminket sedan länge hänger som en saggig gubbkalsong. Men vi sitter utomhus. Om någon ändå vågar ta ton och ens föreslå lämpligheten att ta med sig rosévinet och gå in blir svaret blickar av NEJ, plus att den stackarn trillar ur telefonboken snabbare än någon kan säga ghosta. Vi SKALL sitta utomhus även om vi behöver pantsätta en kroppsdel i processen.

ANNONS

• Grillen går varm när träden blommar. Spisen blir totalt permitterad och det plockas fram klotgrillar och dess hundra tillbehör. I garaget trängs bilen med briketter och flådiga röklådor medan terrasserna osar tjärade bryggor och revben marinerade i timmar. Den stackare som kockar på gasolgrillen hamnar ständigt i gallup om det är en ”grill på riktigt” och står mot kolmaffian och nörd-debatten över flasköl går genast i spinn.

Varje samtal börjar med:

”Kom hem till oss på grill?”

Har du vegankompisar så svärs det i tystnad då glazade kikärtor eller brända sojakorvar aldrig blir lika sexigt som lammracks och en söt sallad. Bli därför inte sårad om ditt vegankäk stekes i hemlighet på spisen. Vi grillar i alla väder och klär oss med allt från sydväst till overall eller om du är en extremt kaxig jäkel så bär du shorts trots att frost lurar kring hörnet.

• Stressen när vi ska slappna av. Då pressar vi som djur på savannen i solen. Allt tänkbart som kan göras under sommaren ska tryckas in. Sitta inomhus när solen gassar är ingen option för då får du snabbt ett glödgat järn i häcken.INGEN sitter inne när det är sommar. Vem ska då äta glass eller få sand i picknicken? Kustens alla bryggor fylls med krabbfiskande barn och de vuxna smackar nöjt och utbrister: ”Vackert ändå”. Vi åker bil till släktingar och rensar ogräs likt slåttermaskiner. Melon rinner på hakorna och badstränderna fylls med osmaklig närhet. Dagarna springer och genom ett trollslag är sommaren avslutad och vi undrar yrvaket; ”Varför är jag tröttare än jag var några månader tidigare?” Ja, varför?

ANNONS

LÄS MER:Snälla, ring inte polisen, vi är bara en familj som har spelkväll

LÄS MER:Jag älskar mannen som säger att jag är vidrig

ANNONS