Svampgalette med lagrad ost, tryffel och chiliolja
Ca 4 portioner
En galette är egentligen en paj fast enklare. Du gör en vanlig pajdeg men i stället för att använda en form trycker du ut den på en plåt och viker kanten över fyllningen. Lite mindre pill men lika gott. Denna galette är fylld med djupt umamismakande svamp och får ett sting av chilihetta från oljan. Otroligt god.
Pajdeg:
120 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllning:
7 medelstora skogschampinjoner
1 portabellosvamp
1 salladslök
1 msk smör
1 msk neutral olja
Flingsalt
Svartpeppar
Ca 3 msk färskost
Ca 80 g vällagrad ost
Topping:
Gräslök
Chiliolja
Tryffelolja
Nyp ihop smör och vetemjöl till pajdegen. När du får en sandliknande konsistens häller du på vatten och arbetar ihop degen. När den går ihop är den klar. Låt vila i rumstemperatur.
Finhacka champinjoner, portabellosvamp och salladslök. Stek svampen torr i en stekpanna för att få ut eventuell vätska. När vätskan är borta tillsätter du salladslök, smör och neutral olja. Svampen ska bli väl genomstekt och lite knaprig på utsidan. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.
Tryck ut pajdegen på bakplåtspapper på en plåt. Den ska bli rund och jämn. Nagga pajdegen med en gaffel. Bre på färskost i mitten av pajdegen. Spara cirka sex centimeter kant.
Lägg på svampen och toppa med riven vällagrad ost. Vik in kanterna av den pajdegen som är över.
Grädda pajen på 225 grader i cirka 25 minuter.
Under tiden finhackar du gräslök och toppar sedan pajen med gräslök, lite chiliolja och tryffelolja.
Tostadas
Ca 4 portioner
Tostadas är friterade majstortillas med topping. Redan där står det ganska klart att detta är supergott. Mmm... älskar brödmat!
Ca 8 majstortillas
Neutral olja till stekning
Ca 1 dl strimlad kål
Snabb vit bönröra:
230 g stora vita bönor (ca 1 förpackning)
2 msk crème fraiche
2 msk vällagrad riven ost
Chili och tomatsalsa:
250 g söta tomater
1 röd chili
1/2 lime
2 msk finhackad gräslök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
Mangosås:
200 g mango
1/2 lime
Finhacka alla ingredienser till chili- och tomatsalsan förutom lime. Pressa lime och blanda i tillsammans med olivolja. Smaka av flingsalt och svartpeppar.
Mixa mango och lime till mangosåsen.
Mosa vita bönor med hjälp av en gaffel, blanda ner crème fraiche och ost. Smaka av med lite salt och svartpeppar.
Strimla kål.
Värm en panna med neutral olja och stek tortillabröden krispiga.
Toppa bröden med bönröra, salsa, lite kål och sist mangosås.
Den perfekta lunchbaguetten
Ca 3 portioner
Lunchbaguette är ett sådant trevligt koncept. Middagsbaguette går också bra, och frukostbaguette såklart. Men lunch kan lätt bli så trist: en låda du egentligen inte är sugen på, rester du förätit dig på eller en sallad med för lite av det goda i. En baguette är mättande, fylld med goda saker och kan ätas hur du vill – sittandes, ståendes, gåendes eller mitt i något möte.
1 stor baguette
1 litet salladskålshuvud
En nypa flingsalt
200 g grillost
Karamelliserad lök:
2 gula lökar
1 msk smör
1 dl vatten
1/2 msk honung
En nypa flingsalt
Dijonmajonnäs:
2 msk majonnäs
1 1/2 tsk dijonsenap
1/2 tsk vitvinsvinäger
Flingsalt och lite svartpeppar
Skiva gul lök och stek tillsammans med en matsked smör i cirka tio minuter på medelvärme. Löken ska bli mjuk och gyllenbrun. Häll på vatten och låt koka bort. Tillsätt sedan honung och flingsalt och rör runt.
Blanda alla ingredienser till dijonmajonnäsen. Tveka ej på mängden dijonsenap eller vitvinsvinäger, syran och hettan behövs.
Skär kålen tunt och massera med lite flingsalt, då blir smaken djup men krispet består.
Stek grillosten i lite olja.
Skär baguetten i tre delar och dela varje bit på mitten utan att skära hela vägen igenom. Bre på dijonmajonnäs, lägg på karamelliserad lök, kål och sist grillost. Tryck ihop baguetten hårt så att den håller ihop. Ät.