Här är andra katter som blivit kändisar utanför sina städer

Luffar-Lasse med sina nästan 8 000 följare på Facebook är troligen en av Sveriges mest kända katter. Men det finns fler katter som engagerar långt bortom sina egna kvarter. Känner du till Totte i Varberg och Santos Karlsson i Åkersberga? Eller tidigare legender som gatukatten Bob i London, skolkatten Room 8 och teaterkatten Beerbohm?

ANNONS
|

15 mil söder om Överby, där Luffar-Lasse håller hov, spatserar en rödvit katt runt nere vid hamnen, som en gamla tiders skeppskatt, inne i Gallerian, på något av hotellen eller runt campus vid högskolan. Han heter Totte, har blivit omskriven i Hallands Nyheter, och har 2 400 följare på Facebook. En gång tog han sig, med okänt färdmedel, till Ullared. Tack vare Facebookgruppen kunde hans husse hitta och hämta hem honom igen.

Totte får inte vara på campus i Varberg, men ibland smiter han in ändå.
Totte får inte vara på campus i Varberg, men ibland smiter han in ändå. Bild: Line Ögren Grimstad

Totte är portad från såväl campus som stadsbiblioteket, på grund av allergiskäl, men älskas av Varbergsborna som fångar honom på bild när han vilar på glassfrysen inne på Pressbyrån, solar på en bänk eller besöker någon annan butik.

ANNONS

Innan Totte var det katten Molle som var Varbergs mest kända katt. Denna rödvita katt hade sin plats utanför Icabutiken med namnet Hajen och var mycket populär hos kunderna.

Katten Molle blev rikskänd när han dagligen satt utanför Ica Hajen i Varberg.
Katten Molle blev rikskänd när han dagligen satt utanför Ica Hajen i Varberg. Bild: Annika Karlbom

– Molle är en fantastiskt go’ katt och han har alltid varit ute på längre promenader. Vi har fått hämta hem honom från demensboenden och LSS-boenden där han har gått in, berättade hans ägare för Hallands nyheter.

Molles dubbelgångare tog över

2018 blev det tomt utanför Ica Hajen, i och med att Molle flyttade från Varberg, men inte så länge. En ny kelig katt, vid namn Olof, dök upp på platsen. Förstås var även denna katt rödvit och så lik Molle att det orsakade en del förvirring till en början.

– Olof är ju en utekatt så han går vart han vill. Förmodligen insåg han att Molles revir blev tillgängligt så han bara tog över det, antar jag, sade Olofs ägare Olle Hällnäs till Hallands Nyheter.

Santos Karlsson i Åkersberga har av sina följare fått smeknamnet Borgmästaren.
Santos Karlsson i Åkersberga har av sina följare fått smeknamnet Borgmästaren. Bild: Maria Blomberg

Men inte alla kändiskatter är röda. Santos Karlsson i Åkersberga som har fler följare än Lasse på Facebook är en svartvit tolvårig katt som gärna fördriver dagarna med att kela med besökare i och runt gallerian i Åkersberga norr om Stockholm. Santos har till och med fått en bakelse uppkallad efter sig, där bageriet skänker en del av intäkterna för varje bakelse till ett katthem.

ANNONS

Bob hjälpte sin husse ur missbruk

Kanske är ändå gatukatten Bob från London den mest kända luffarkatten? Solskenshistorien om honom har blivit såväl böcker som en film med namnet A Street Cat Named Bob. Gatumusikanten James Bowen, som själv sovit på gator, tog sig an en hemlös röd katt som dök upp hos honom år 2007 och gav honom namnet Bob.

Gatukatten Bob var nästan kusligt lik Trollhättans kändiskatt Luffar-Lasse.
Gatukatten Bob var nästan kusligt lik Trollhättans kändiskatt Luffar-Lasse. Bild: Alastair Grant

James räddade Bob och Bob räddade James, som lyckades ta sig ur sitt heroinmissbruk och få ordning på sitt liv. Under flera år var Bob James ständiga följeslagare, ofta sittande på hans axel och paret fångades på bilder och videor med massor av visningar på Youtube som följd. Bob blev mellan 14 och 16 år gammal och avled 2020. Han förärades en staty i Islington, London, ett år efter sin död.

En ännu tidigare kändiskatt var ”Room 8” som år 1952 vandrade in i ett klassrum i Elysian Heights Elementary School i Echo Park, i Kalifornien. Han bodde i skolan hela skolåret, försvann under sommarlovet, men återkom i tid för höstens skolstart. Så fortsatte det under många år. Böcker skrevs och ett nyhetsteam rapporterade från platsen när Room 8 anlände inför skolstarten. Den populära katten fick hundratals brev skickade till sig, adresserade till skolan.

ANNONS
Elysian Heights Elementary School med väggmålningen av ”Room 8” på utsidan.
Elysian Heights Elementary School med väggmålningen av ”Room 8” på utsidan. Bild: Google

Efter hans död, år 1968, ordnade eleverna med en väggmålning föreställande Room 8 på skolans yttervägg och hans tassavtryck finns ingjutna i betongen. Lärarna läser fortfarande boken om den speciella katten för alla nya elever.

Skotsk katt först att bli stor på Facebook

Beerbohm hette en katt som föddes och bodde på teatern Gielgud i London. Han attackerade rekvisita, gick in i skådespelarnas loger och blev känd för allmänheten efter att ha gått över scenen under en föreställning 1978. Något han sedan fortsatte med tills han gick i pension och flyttade från teatern 1991. Sina sista år i livet bodde han hemma hos teaterns snickarmästare.

Först med en stor följarskara på Facebook var den skotska katten Hamish McHamish (1999–2014), en av troligen mycket få katter som fått en staty uppförd redan under sin livstid. Den röda (!) långhåriga katten, som hade ett eget hem, blev hela den skotska staden St Andrews kelgris när han vandrade runt mellan husen och butikerna och lät sig fotograferas med alla beundrare som hade lyckan att stöta på honom.

LÄS MER:Inte en katt som alla andra – TTELA slog följe med Luffar-Lasse på Överby

LÄS MER:Katten Sigge är hemma igen efter två år på vift

LÄS MER:Äventyrslystne Harry återfanns 18 mil hemifrån

ANNONS