Alla vill klappa Lasse, katten som är älskad av så många och känd långt utanför Trollhättan.
Alla vill klappa Lasse, katten som är älskad av så många och känd långt utanför Trollhättan. Bild: Karin Engqvist

TTELA hängde med Luffar-Lasse en dag på Överby

Han är mjuk i pälsen, jamar ofta och tyr sig till alla som sträcker fram en hand mot honom. Varför han gjort valet att varenda dag traska till Överby vet ingen men han ger och får så mycket kärlek att det är omöjligt att inte själv bli kär i den mycket speciella katten. TTELA hängde med Luffar-Lasse på Överby en dag för att se och förstå vad han egentligen gör där.

ANNONS
|

07.00 Lasse ger sig av hemifrån och påbörjar den nästan två kilometer långa vandringen mot Överby. Han går alltid dit, men har slutat promenera hem. Han inväntar helt enkelt skjuts. Kommer inte matte eller husse hoppar han gärna in i en annan bil, vilken som helst. Nästan 8 000 personer följer Luffar-Lasse på Facebook och har han lite tur förstår bilägaren vilken katt det är som hoppar in och lägger sig tillrätta, kollar upp med ägaren om de får köra honom hem och ger honom skjuts.

Bild: Karin Engqvist

08.00 Framme vid sin första anhalt – den spännande vassen vid dammen som ligger på andra sidan vägen från Jureskogs.

ANNONS

10.00 Strosar runt lite vid Blomsterlandets utomhusdel, fortfarande utan att ge sig till känna för TTELA:s reporter.

Bild: Karin Engqvist

10.34 Med ivriga ”mjau, mjau, mjau” och blöta tassar är Lasse till slut framme vid Eko. Än så länge är det ganska ont om folk. Tur då att det sitter en kattälskande reporter med stor kamera här och väntar och förefaller ha hur mycket tid som helst för gos och kel.

Bild: Karin Engqvist

10.47 Lasse har tvättat sig noga, vilat benen en stund och är redo att träffa fler nya och gamla tvåbenta vänner utanför sin favoritaffär.

Bild: Karin Engqvist

10.48 Linda och Odd Johansson från Velanda har träffat på Lasse förr.

– Han är en attraktion bara han, men vi skulle faktiskt handla med, säger Linda innan hon böjer sig ned och klappar lite till.

Bild: Karin Engqvist

10.52 Elvi Hartikainen Moilanen brukar stanna och prata med och klappa Lasse när hon besöker Överby. Så gör hon även i dag.

– Jag har två katter själv. Men vi går bara ut tillsammans och bara på gården hemma, säger hon.

Bild: Karin Engqvist

10.58 Lasse tigger mat av ett trevligt par, men får inget. Paret, Angelica Lext och Hampus Langendorf, berättar att de kommer från Spekeröd och har varit på Näl för att göra ultraljud. De tog vägen om Överby bara för att se om de kunde få syn på Lasse, som de följer på Facebook, men inte haft turen att träffa på tidigare. Ultraljudet gick bra, berättar Angelica.

ANNONS

– Det är en livlig liten kille därinne. Kanske ska han heta Lasse, säger hon med ett skratt och tittar kärleksfullt på den röda katten som är så sugen på den korv Hampus håller i handen.

11.18 Dags för en liten promenad. Lasse glömmer bort att se sig för så en bil får stanna. Han gör om och gör rätt och går över på övergångsstället i stället innan promenaden fortsätter på cykelvägen vid Överbyvägen.

Bild: Karin Engqvist

11.22 Äter lite gräs.

11.23 Kisspaus i buskarna.

11.25 Jagar. Vad än bytet var klarar det sig undan Lasses gracila språng i det höga gräset.

Bild: Karin Engqvist

11.30 På väg in i den höga vegetationen bakom Jureskogs.

Bild: Karin Engqvist

11.41 Dags att gå tillbaka mot Eko.

Bild: Karin Engqvist

11.42 Lasse nosar på en bil när en stor hund i bagaget börjar skälla. Kusligt värre! Han tar några skutt i sidled bort därifrån med rest ragg och burrig svans.

Bild: Karin Engqvist

11.44 Tillbaka utanför Eko. Hundincidenten är redan glömd, men Lasse är lite trött och måste dessutom tvätta tassarna som blivit blöta och smutsiga på nytt.

Bild: Karin Engqvist

11.46 Anton och Elin Schmidmeir har åkt från Grästorp för att handla på Överby med sin mamma. Att träffa på kändisen Lasse var en bonus.

ANNONS

Många som inte klappar Lasse pratar ändå med honom.

– Hej Lasse! Ligger du här och tar igen dig i dag?

– Hej då lilla Lasse! Vi ses en annan dag!

Men det finns förstås de som undrar över vems katten är med. ”Han har ju halsband i alla fall” hörs ett par gånger om.

– Det är Lasse, han är ju snart rikskändis, förklarar någon.

11.50 Efter ett tag räcker det med gos. Lasse säger tydligt ifrån mot de som klappar honom just då, men rivs eller bits inte.

Bild: Karin Engqvist

11.52 Dags att tvätta sig igen och sen vila lite till i solen. En kvinna kommer fram och tar en bild. Hon verkar duktig på att läsa av katters kroppsspråk och avstår från att klappa.

11.55 En anställd på Eko, som just i dag har ledigt, går förbi. Hon berättar att Lasse förra veckan kom punktligt varje dag redan klockan 8.50.

– Han är så fin katt. Det är roligt att han är här. Många köper kattgodis och lämnar till oss som hans matte får komma och hämta sedan.

Bild: Karin Engqvist

12.02 Jasmin Sandberg och Marcus Fongelius har åkt från Orust för att lämna tillbaka en lampa.

– Vi svängde in här bara för hans skull. Ändå har vi massa katter hemma, säger Marcus och förtydligar att de är fyra till antalet.

ANNONS
Bild: Karin Engqvist

12.06 Belle Eriksson älskar katter, men de har ingen egen hemma, berättar hennes mamma. Lasse, som har både andra kattsyskon och människosyskon hemma, uppskattar hennes varsamma smekningar.

12.10 Tar igen sig mitt på trottoaren. En kvinna går fram till honom.

– Hej, din goding. Får man klappa dig i dag?

”Mjau” svarar Lasse och tar emot ytterligare lite kel och gos.

12.20 Ny chans att tigga mat. Nu är det förföljaren med kameran som har fräckheten att äta en korv. Lasse tigger så fint, men till ingen nytta.

Bild: Karin Engqvist

12.30 Nu blir det roligare. Monica Bäckner Öhrn från Vargön ska fika med sin kompis och har tagit med sig en påse kattgodis med några få bitar kvar, ifall hon skulle träffa på Lasse i dag.

– Det är ju en lyckoträff att få se honom. Det är andra gången jag lyckas, säger hon medan Lasse gör små piruetter av lycka över att någon har godis med sig.

Bild: Karin Engqvist

12.46 Irene Bohm har även hon med sig lite kattgodis. Om Lasse var lite trött för en stund sedan har det alldeles gått över nu.

– Han är väldigt speciell och väldigt klok, säger Irene och ser kärleksfullt på honom.

ANNONS

Själv har hon ingen katt hemma.

– Hade jag haft en sådan hade jag varit lycklig.

Bild: Karin Engqvist

12.52 Camilla Liljelood har åkt till Överby för att äta lunch. Men hon måste också titta efter den populära katten.

– Det behövs lite mjuka värden här i världen som motvikt till allt hemskt. Han är verkligen speciell, säger hon medan hon som så många andra den här dagen böjer sig ned och tar en bild.

Bild: Karin Engqvist

13.01 Den speciella katten har plötsligt en hel folksamling runt sig. Han reser sig snart och går från person till person och hälsar fint.

Bild: Karin Engqvist

13.03 En barnfamilj prasslar med en stor papperskasse och Lasse springer dit. Men den här gången var det inte godis till just honom.

13.08 Dags att vila lite igen efter den senaste uppståndelsen. Lasse drar sig in mot väggen och lägger sig tillrätta.

13.15 TTELA:s utsända säger hej då och klappar den kloka katten med den fluffiga pälsen en sista gång på huvudet. Lasse svarar med ett mjau, men har själv inga planer på att gå hemåt.

21.00 Matte Elin kommer med bil och hämtar hem sin katt som nu äntligen fått nog av Överby – för den här dagen. Med hjälp av gps:en han bär runt halsen kan hon konstatera att han även den här dagen har gått en dryg mil. Efter mat, sömn och ännu mer kelande hemmavid dröjer det inte många timmar innan han är tillbaka vid sitt köpcenter igen. Redo att ge och ta emot ännu mer kärlek.

ANNONS

LÄS MER:Andra katter som blivit kända långt utanför sina egna städer

LÄS MER:Luffar-Lasse blir kanske rondellutsmyckning på Överby

LÄS MER:Luffar-Lasse har samlat in 6000 till Kattslussen

LÄS MER:Katten Lasse har hittat hem igen

LÄS MER:Katten Lasse promenerar till köpcentrumet – varje dag

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS